Kohun keskellä oleva siivousyritys vastaa syytöksiin – ”Ihmiskaupan uhriksi tekeytyminen on uusi trendi”

Suomessa on yleisesti raportoitu olevan kasvava joukko työvoiman hyväksikäytön uhreja muun muassa ravintoloissa, siivoojina, rakennuksilla sekä maatalousalalla.

Suomessa on yleisesti raportoitu olevan kasvava joukko työvoiman hyväksikäytön uhreja muun muassa ravintoloissa, siivoojina, rakennuksilla sekä maatalousalalla. (Kuvituskuva Fotolia)

Yrityksen mielestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tekevät itsestään uhrin, jotta saisivat jäädä Suomeen.

HYVÄKSIKÄYTTÖ Helsingin Sanomat julkaisi heinäkuun alussa laajan artikkelin siivousalan epäkohdista. Jutussa haastateltiin SMC Palveluiden entisiä työntekijöitä, jotka esittivät rajua kritiikkiä yhtiötä kohtaan.

Kaksi marokkolaista sekä kolme irakilaista kertoivat maksamattomista palkoista, liian pitkistä työpäivistä, majoittumisista siivouskohteissa sekä uhkailusta ja väkivallasta. Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilisi siivousyritystä pyörittänyttä kahta henkilöä ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Artikkeli sai muun muassa hallituksen ministerit paheksumaan tilannetta. Siivousyhtiö on tuottanut siivouspalveluja pääkaupunkiseudulla ja sillä on edelleen sopimus esimerkiksi Vantaan kaupungin kanssa.

SMC Palvelut Oy kiistää nyt artikkelin väitteet ja sanoo olevansa yritys, jolla ei ole yhtään lainvoimaista tuomiota. Yrityksen omistajilla, johdolla, toimihenkilöillä ja esimiehillä ei yhtiön mukaan ole rikosrekisterimerkintöjä. Kaupparekisterin mukaan yrityksen vastuuhenkilöt, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet ovat myös itse ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Työnantajansa SMC Palveluiden tueksi asettuivat Arkan Harbi Al-Duleimi, Kadhim Mohaisen Shbari, Mustafa Okbi, Abdulrahman Sami Ahmed ja Omar Hasan Abdulsattar.
Työnantajansa SMC Palveluiden tueksi asettuivat Arkan Harbi Al-Duleimi, Kadhim Mohaisen Shbari, Mustafa Okbi, Abdulrahman Sami Ahmed ja Omar Hasan Abdulsattar. (Kuva SMC)

SMC on tuonut julkisuuteen omalla nimellään ja kuvallaan esiintyviä työntekijöitään, jotka haluavat kumota väitteet muun muassa epäasiallisista työolosuhteista ja palkkauksesta. Työntekijät ovat tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen vuonna 2015 ja he ovat työskennelleet yhtiölle jo vuosia.

Kyseisten työntekijöiden mielestä työnantaja ja sen työnjohto ovat olleet joustavia, ja etenkin työnjohtaja on auttanut työajan ulkopuolellakin. Työntekijöitä kohdellaan kertomansa mukaan tasa-arvoisesti, palkat tulevat ajallaan ja työnantajan tarjoamat siivousvälineet ovat laadukkaitta.

Työntekijöiden mukaan Helsingin Sanomien haastattelemat henkilöt ovat itse kertoneet saaneensa oleskeluluvan Suomeen ihmiskauppauhriksi tekeytymisen ansiosta. Myös nykyisiä työntekijöitä olisi kehotettu toimimaan samoin, mutta he kieltäytyivät.

– Ihmiskaupan uhriksi tekeytyminen on uusi trendi turvapaikkahakijoiden keskuudessa, kun turvapaikanhakija ei ole millään muulla keinoin saanut oleskelulupaa Suomessa. Tätä tekaistua syytä moni turvapaikanhakija käyttää surutta hyväkseen ja valitettavasti viranomaiset uskovat heidän puheitaan, yrityksestä kommentoidaan.

Juttuvinkki: Ihmiskaupan uhrien määrä kaksinkertaistui Suomessa – pakkotyötä, pakkoavioliittoja ja hyväksikäyttöä

SMC Palvelut toteaa, että työntekijöitä palkattaessa uskonnollisilla tai poliittisilla aatteilla ei ole mitään merkitystä. Yrityksen työnjohtaja on islamilaiselta suuntaukseltaan shiia, joka on tullut Saudi-Arabiassa sijainneesta Rafha-pakolaisleiristä poliittisena kiintiöpakolaisena lapsena Suomeen. Shiiat kuuluvat suurimmalta osin Saddam Husseinin vastaiseen poliittiseen leiriin.

Väitteitä esittäneet yrityksen entiset työntekijät olisivat SMC Palveluiden mukaan puolestaan suurimmaksi osaksi sunneja, mukana on myös joitakin shiioja, jotka olisivat eri syistä työnjohtajaa vastaan. Nykyisinä työntekijöinä on yhtiön mukaan shiioja ja sunneja, eikä ristiriitoja ole.

Suomessa on yleisesti raportoitu olevan kasvava joukko työvoiman hyväksikäytön uhreja. Rikosuhripäivystyksen asiakkaita on työskennellyt muun muassa ravintoloissa, siivoojina, rakennuksilla sekä maatalousalalla.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on uutisoinut aikaisemmin epäkohdista, joita se olisi havainnut SMC Palveluiden toiminnassa. SMC Palvelut itse sanoo toimivansa kiinteistöpalvelualojen työehtosopimuksen mukaisesti.

Lue myös: Työvoiman hyväksikäytön uhreja ilmoittautuu entistä enemmän – ”Suomeen on jo syntynyt kahdet työmarkkinat”

Kommentoi Facebookissa