Koivu kukkii edellisvuosia runsaammin – allergikoille tulossa hankala siitepölykausi

Koivun kukinnan määrään vaikuttavat esimerkiksi kukkimista edeltävien kasvukausien sääolot.

Koivun kukinnan määrään vaikuttavat esimerkiksi kukkimista edeltävien kasvukausien sääolot. (Kuva Fotolia)

Kotimaiset koivumme aloittavat kukinnan tavallisesti toukokuun alussa.

LUONTO Luonnonvarakeskuksen Luken uusimman ennusteen mukaan koivun hedenorkkoja esiintyy tänä keväänä selvästi enemmän kuin kolmena edellisenä vuotena. Siitepölystä kärsivien allergikkojen kannattaa varautua melko hankalaan siitepölykauteen.

Kotimaiset koivumme aloittavat kukinnan tavallisesti toukokuun alussa. Sitä ennen, yleensä viimeistään huhtikuun puolivälissä, koivun siitepölyä alkaa levitä maahamme kaukokulkeumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana.

Avoimilla ja lämpimillä paikoilla kasvavissa koivuissa, jotka sijaitsevat usein pihapiireissä ja asutuskeskuksissa, norkkoja esiintyy hyvin runsaasti. Sen sijaan tiheissä ja varjoisissa metsissä koivun hedenorkkoja tavataan keskimääräistä vähemmän.

– Ero kasvupaikkojen välillä johtunee viime kesän kylmistä sääoloista, jolloin vain avoimien kasvupaikkojen koivut saivat riittävästi lämpöä kukka-aiheiden muodostumista varten, arvioi tutkija Tatu Hokkanen Lukesta.

Keväällä 2018 variseva kuusen siemensato on heikohko koko maassa. Kuusen vähiin huvenneita siemenvarastoja ei päästä täydentämään ensi syksynäkään, sillä kuusen ennustetaan kukkivan tänä keväänä erittäin heikosti koko maassa. Kyseessä on neljäs peräkkäinen vuosi, kun kuusi kukkii heikosti Etelä-Suomessa.

Tänä keväänä on odotettavissa melko runsas männyn siemensato Etelä-Suomeen ja osaan Keski-Suomea, maan pohjoisosassa se jää määrältään ja laadultaan heikoksi. Kahden seuraavan kevään aikana männyn siemensadon ennustetaan jäävän maan eteläosissa tämänkeväistä heikommaksi.

Keväällä 2019 variseva männyn siemensato on Etelä- ja Keski-Suomessa keskimääräinen tai sitä heikompi. Sen sijaan Pohjois-Suomeen ennakoidaan tavanomaista runsaampaa siemensatoa pikkukäpyjen lukumäärään perusteella. Siementen laatu on vielä arvoitus, sillä ensi kesän säät vaikuttavat ratkaisevasti siementen kypsymiseen ja itävyyteen.

Säätekijöihin perustuvat siemensadon ennustemallit ja silmuanalyysit ennakoivat, että männyn emikukinta on tänä keväänä vaatimatonta koko maassa. Koska männyn siemenen kehityskulku kukkavaiheesta siemenen varisemiseen kestää kaksi vuotta, on keväällä 2020 odotettavissa heikko männyn siemensato.

Kommentoi Facebookissa