Koivun veljesten aika päättyi – rima Leijonissa jäi todella korkealle

Mikko Koivu toimi NHL:ssä Minnesota Wildin kapteenina

Mikko Koivu toimi NHL:ssä Minnesota Wildin kapteenina. (Kuva AOP)

Koivun veljekset Saku ja Mikko saavuttivat Leijona-paidassa hurjat määrät menestystä.

JÄÄKIEKKO Yksi Suomen historian merkittävimmistä jääkiekkourista päättyi, kun Mikko Koivu ilmoitti tiistaina laittavansa luistimet naulaan. Koivun otteet eivät vastanneet Columbus Blue Jacketsissa seuran eivätkä varsinkaan Koivun itsensä odotuksia, joten Koivu päätti vetäytyä.

Vuonna 1983 syntynyt Koivu oli Valtteri Filppulan ohella viimeinen niin sanotun Leijonien kultaisen sukupolven edustaja NHL:ssä. Kultaisen sukupolveksi luonnehditaan 1966-1984 syntyneitä pelaajia, joiden uran aikana Leijonat nousi Calgaryn 1988 olympiahopealla ensi kertaa mitalikantaan ja voitti sen jälkeen 1992-2016 kaksi maailmanmestaruutta, yhden olympiahopean, neljä olympiapronssia, seitsemän MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Unohtaa ei tietenkään sovin 1991 Canada Cupin kolmostilaa ja 2004 World Cupin kakkostilaa.

Toukokuussa 1995 Mikko Koivu seurasi 12-vuotiaana ylpeänä, kun hänen kahdeksan vuotta vanhempi isoveljensä Saku Koivu juhli Suomen ensimmäistä miesten maailmanmestaruutta. 16 vuotta myöhemmin Mikko Koivu toimi itse Leijonien kapteenina, kun Leijonat voitti Bratislavassa toisen MM-kultansa.

MM-kulta oli kummankin Koivun maajoukkueuran tähtihetki, mutta he voittivat paljon muitakin mitaleita. Saku voitti Leijonissa myös neljä olympiamitalia ja kaikkiaan viisi MM-mitalia. Mikko voitti MM-kullan lisäksi MM-kisoissa kaksi hopeaa ja kaksi pronssia sekä kaksi olympiamitalia.

Saku Koivun pikkuveljenä Mikko Koivuun kohdistuivat suuret odotukset. Kukaan ei voi väittää, etteikö hän olisi niitä täyttänyt.

Veljesten yhteinen piirre oli vahva johtajuus ja äärimmäisen kova kilpailuhenki. Johtajuustaidoista kertoo fakta, että molemmat toimivat kapteenina niin NHL:ssä kuin maajoukkueessakin.

Leijonissa Saku ja Mikko pelasivat yhdessä neljässä turnauksessa. Joka kerralla tuloksena oli mitali.

Vuoden 2004 World Cupissa Mikko oli mukana parhaassa Leijona-joukkueessa, vaikka ei ollut vielä pelannut yhtään NHL-ottelua. Rima oli korkealla, mutta roolinsa nelosketjun sentterinä hän täytti erinomaisesti.

Päävalmentaja Raimo Summanen ajautui joukkueensa kanssa turnauksen aikana ristiriitoihin, mutta Suomi sijoittui silti toiseksi. World Cupin välieräottelussa Leijonat voitti Minnesotan St. Paulissa Yhdysvallat maalein 2-1. Se on ainoa kerta, kun Suomi on päihittänyt Yhdysvaltain parhaan joukkueen miesten tasolla Pohjois-Amerikassa.

Loppuottelussakin Leijonat laittoi Kanadan Torontossa koville. Kanada voitti kuitenkin 3-2.

Puolitoista vuotta myöhemmin Saku ja Mikko edustivat Suomea Torinon olympialaisissa. Leijonat kulki turnauksessa voitosta voittoon, kunnes loppuottelussa Ruotsi oli täpärästi parempi 3-2.

Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman

World Cupin ja Torinon olympialaisten aikoihin Suomen kultainen sukupolvi oli parhaimmillaan. Pelaajat myös tunsivat hyvin toisensa ja Summasen sekä Erkka Westerlundin opeilla pelaajamateriaalin potentiaalista saatiin paljon irti.

Koivut olivat jälleen yhdessä maajoukkueessa 2008, kun MM-kisat pelattiin Kanadassa. Doug Sheddenin valmentaman Leijona-joukkueen peli takkuili, mutta tuloksena oli lopulta MM-pronssia.

Viimeisen kerran Koivut pelasivat yhdessä maajoukkueessa Vancouverin 2010 olympiaturnauksessa. Päävalmentaja Jukka Jalosen pelitapa ei miellyttänyt kaikkia joukkueen pelaajia ja ongelmat näkyivät erityisesti Yhdysvaltoja vastaan pelatussa välieräottelussa, jossa Leijonat päästi ensimmäisen erän ensimmäisen 14 minuutin aikana kuusi maalia.

Johtajuutta Saku Koivun kipparoimasta joukkueesta kuitenkin löytyi. Leijonat kokosi itsensä pronssiotteluun, jossa päihitti Slovakian 5-3.

Vancouverissa Koivujen roolit olivat jo vaihtuneet. Valtteri Filppulan ja Tuomo Ruudun sentterinä pelannut Mikko oli jo joukkueen ykkössentteri.

Tuomo Ruutu oli Mikon vanha tutkapari nuorten maajoukkueista. A-maajoukkueessa miesten yhteistyö tuotti paljon menestystä. Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli vuoden 2007 MM-välierä, jossa Leijonat voitti Koivun tekemällä jatkoaikamaalilla Moskovassa Venäjän. Syötön maaliin antoi Ruutu.

Vuoden 2011 MM-kultajoukkueessa Koivu ja Ruutu pelasivat jälleen samassa ketjussa. Kolmantena lenkkinä oli Mika Pyörälä.

Vuosien 2004, 2006, 2008 ja 2010 mitalijoukkueet olivat Sakun joukkueita. Vuosien 2007 ja 2011 mitalijoukkueet Mikon joukkueita.

Viimeisen kerran Mikko Koivun johtama Leijona-joukkue voitti arvokisamitalin Moskovan ja Pietarin MM-kisoissa 2016. Välieräottelussa Leijonat voitti Moskovassa Venäjän 3-1, mutta finaalissa Kanada oli parempi 2-0.

Kahdesti Mikko Koivu jäi Leijona-edustuksessaan mitalitta. Vuoden 2012 MM-kisoissa Leijonien puhti loppui välierävaiheessa Venäjää vastaan ja pronssiottelussa tuli tappio Tshekille ponnettoman esityksen päätteeksi.

Viimeistä kertaa Koivu pelasi Leijonissa parhaiden pelaajien World Cupissa 2016. Kultaisen sukupolven aika oli silloin jo ohi ja suomalainen jääkiekkoilu oli vuosien 1998-2009 juniorityön älyvapaan ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ideologian takia ajautunut takamatkalle. Leijonat hävisi kaikki kolme otteluaan ja onnistui maalinteossa vain kerran.

Kymmenisen vuotta aiemmin Torinossa Leijonat oli lähellä maailman huippua. Koivu oli silloin 23-vuotias. World Cupin 2016 aikana Koivu sai 34-vuotiaana kokea, kuinka Suomen taso oli tilapäisesti jäänyt maailman kärjestä jälkeen.

Kahdet olympiakisat jäivät Mikko Koivulta hänen aktiiviuransa aikana väliin. Sotshin 2014 kisoista hän joutui jäämään sivuun loukkaantumisen takia. Siinä turnauksessa Koivu olisi todennäköisesti toiminut Suomen kapteenina ja Koivun tilille olisi tullut vielä yksi olympiamitali lisää Leijonien voitettua Sotshissa pronssia.

Vuoden 2018 olympiajääkiekko pelattiin Etelä-Korean Gangneungissa ilman NHL-pelaajia. NHL päätti estää pelaajiensa olympiamatkan, koska Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ei tullut kustannuksissa vastaan.

Etelä-Korean olympialaisissa Leijonat tipahti jatkossa puolivälierissä. Aina voi spekuloida, miten Mikko Koivun kipparoima joukkue olisi pärjännyt, jos NHL-pelaajat olisivat päässeet mukaan. World Cupin perusteella mitali olisi varmasti vaatinut merkittävää ylisuorittamista.

Tammikuussa spekuloitiin vielä Mikko Koivun mahdollisella osallistumisella Pekingin 2022 olympialaisiin, mutta nyt sellainen voidaan unohtaa. NHL-pelaajat todennäköisesti ovat mukana Pekingissä ja Leijonat pääsee tuleen nuorten MM-kisoissa menestystä saavuttaneella uudella 1990-luvun ja 2000-luvun supersukupolvellaan.

Mikko Koivu jättää tuleville Leijona-sukupolville johtajana riman korkealle. Jos pitäisi valita kaikkien aikojen Leijona-kapteeni, olisi ehdokkaiden joukossa vain kaksi nimeä: Saku Koivu ja Mikko Koivu. Veljekset voisivat saada kunnian jaetusti.

Koivun veljesten aika Leijonissa käsittää vuodet 1993-2016 ja noina vuosina arvoturnauksia pelattiin Koivun kanssa peräti 15 vuoden aikana. Ajanjakso kattaa hurjan määrän menestystä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mikko Koivulta uutispommi – päätti lopettaa uransa

Kommentoi Facebookissa