Kokaiinikohusta kuntoutunut Roman Eremenko kieltäytyi Huuhkajista – ”Se oli hänen päätöksensä”

Roman Eremenko ei ole pelannut Huuhkajissa syksyn 2016 jälkeen

Roman Eremenko ei ole pelannut Huuhkajissa syksyn 2016 jälkeen. (Kuva AOP)

Roman Eremenko ei ole palannut Suomen maajoukkueeseen. Ovea ei ole silti suljettu.

JALKAPALLO Futistähti Roman Eremenkon jalkapalloura jäi syksyllä 2016 pariksi vuodeksi tauolle hänen kärähdettyään Mestareiden liigan ottelun yhteydessä otetussa dopingtestissä kokaiinista. Eremenko teki paluun viime kaudella Venäjän liigaan, mutta ei ole palannut Suomen maajoukkueeseen.

Venäjän liigassa FC Rostovin joukkueessa Eremenko on esittänyt vahvoja otteita. Siitä huolimatta häntä ei nähdä Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluissa EM-karsinnoissa tänä syksynä. Eremenko olisi kyllä mahtunut joukkueeseen, mutta kieltäytyi kunniasta.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva painottaa, että pelaajalla pitäisi olla motivaatiota maajoukkuepeleihin. Jos ei ole, ei pelaajaa voi mukaan pakottaakaan.

– Se oli hänen henkilökohtainen päätöksensä. En mä koe, että mun olisi pitänyt ylipuhua hänet. Pelaaja arvioi oman asemansa ja tavoitteensa ja tekee niiden pohjalta ratkaisunsa, Kanerva sanoi.

Kanerva muistuttaa, että esimerkiksi Perparim Hetemaj, Niklas Moisander ja Alexander Ring ovat päättäneet vetäytyä A-maajoukkueesta. Eremenko ei ole ilmoittanut, että maajoukkueura olisi häneltä lopullisesti ohi. EM-turnaus 2020 saattaisi Eremenkoa kyllä kiinnostaa.

– Kyllä olen keskusteluja hänen (Eremenko) kanssaan käynyt ja tähän sitten päädyttiin. Vuosien varrella on myös maajoukkueessa lopettaneita pelaajia. Ei mun mielestäni ideana ole, että lähden ylipuhumaan jotain pelaajaa. Periaatteessa pitäisi olla pelaajan vahva tahto olla mukana maajoukkueessa. Sillä tavalla pelaaja sitoutuu ihan eri tavalla siihen juttuun, toteaa Kanerva.

Kanerva kuitenkin myöntää, että oli toiveikas, että Eremenko olisi tullut EM-karsintapeleihin.

– Kaikkeen tässä matkan varrella on osannut varautua. Kun katsoin hänen otteitaan Rostovissa, näytti siltä, että hän on kunnossa. Sinänsä kieltäytyminen tuli pienenä yllätyksenä. Kun yritin tavoitella häntä, enkä vastausta saanut, niin ajattelin, että jotain tässä nyt on. Pitkään hän sitä asiaa harkitsi.

Eremenko ei ole ollut Suomen median tentissä sen jälkeen, kun kärähti Mestareiden liigan pelissä kokaiinista syksyllä 2016. Kanerva onkin joutunut Eremenkon maajoukkueuran kohtalon eräänlaiseksi ”äänitorveksi”.

– En tiedä ärsyttääkö se, mutta tilanne vain on nyt sellainen. Toivon, että se unohdetaan ja keskitytään niihin pelaajiin, jotka Kreikkaa vastaan pelaavat, Kanerva sanoi.

Eremenkon rooli olisi ollut todennäköisesti Teemu Pukin takana Norwich-tähden maalinälkää ruokkimassa.

– En lähde sitä spekuloimaan. Valitsen pelaajat tarpeen ja käyttökelpoisuuden mukaan. Mutta pettymys oli itselleni, koska en olisi pyytänyt häntä joukkueeseen, jos hänelle ei olisi roolia ollut. Mutta ei sota yhtä miestä kaipaa. On matkan varrella ollut kovia jätkiä poissa loukkaantumisten takia, Kanerva totesi asiasta.

Eremenko on joka tapauksessa poissa ja niillä mennään, jotka Suomea haluavat edustaa. Hyökkäykseen Pukin tueksi riittää päteviä pelaajia.

– Kaksi erityyppistä joukkuetta on vastassa, Italia ja Kreikka. Italia-ottelussakin pitää eri skenaarioihin varautua ja miettiä, jos pelattaisiin samalla tavalla kuin vieraissa Italiaa vastaan, 3-4-3, jossa oli tavallaan kaksi kymppipaikan pelaajaa. Siihen löytyy vaihtoehtoja, kuten Rasmus Karjalainen tai Fredrik Jensen, taustoittaa Kanerva.

Valinnanvaraa Kanervalla riittää.

Jasse Tuominen on enemmän puhdas kärki, mutta käyttökelpoinen myös siihen rooliin. Jensen on pelannut paljon laidassa. Robin Lod on pelannut kymppipaikkaa. Tällä hetkellä löytyy hyviä hyökkäyspään vaihtoehtoja.

Bundesliigassa Augsburgin joukkueessa pelaava Fredrik Jensen on suomalaisen futiksen nousevia tähtiä. Hänestä saatetaan kuulla vielä paljon.

– Iskussa Jensen on. Toki kilpailu Augsburgissa on pelipaikoista kova. Olisin toivonut, että enemmän olisi saanut Bundesliigassa minuutteja. Mutta preseasonilla on pelannut paljon ja cupin pelissä pelasi vähän enemmän, Kanerva kommentoi Jensenistä.

Ainoana Veikkausliigan pelaajana Suomen joukkueeseen mahtui HJK:n Petteri Forsell. Loppukaudeksi HJK:n riveihin liittynyttä Forsellia pidetään Veikkausliigan parhaana erikoistilannepelaajana.

– Pitää myös punnita erikoistilannepelaamista. Petteri Forsellilla on sitä erikoistilanneosaamista tähän joukkueeseen. Honka-matsissa kulmastahan se HJK:n maali tuli, kommentoi Kanerva Forsellista viitaten HJK:n viime lauantain 1-0 -voittoon Espoossa.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Toteutuuko ”mahdoton” unelma 2020? – Teemu Pukki Kreikan ja Italian kiusaksi

Kommentoi Facebookissa