Kokoomus on kuntavaalien suurin puolue – perussuomalaiset suurin nousija, keskusta sai torjuntavoiton

Petteri Orpon asemaa puolueen puheenjohtajana vahvistaa hyvä tulos kuntavaaleissa.

Petteri Orpon asemaa puolueen puheenjohtajana vahvistaa hyvä tulos kuntavaaleissa. (Kuva AOP)

Kuntavaalien yhteydessä käytiin myös pormestarikisa eri kaupungeissa.

KUNTAVAALIT Kokoomus on kuntavaaleissa maan suurin puolue neljännen kerran peräkkäin. Puolueen valtakunnallinen kannatus on 21,4 prosenttia, jossa nousua on 0,7 prosenttiyksikköä. Pääministeripuolue SDP jäi selkeäksi kakkoseksi 17,7 prosentin kannatuksella, laskua oli 1,7 prosenttiyksikköä.

Hallituspuolueista myös keskusta koki merkittävän vaalitappion, kun puolueen kannatus jäi 14,9 prosenttiin 2,7 prosenttiyksikön pudotuksella. Puolue koki kuitenkin saaneensa torjuntavoiton, sillä perussuomalaisten 5,6 prosenttiyksikön nousu ei riittänyt ohittamaan keskustaa, kannatuksen oltua 14,5 prosenttia.

Hallituspuolueista vihreiden kannatus putosi 1,9 prosenttiyksikköä aina 10,6 prosenttiin ja vasemmistoliiton 0,9 prosenttiyksikköä 7,9 prosenttiin, ainoastaan RKP sai 0,1 prosenttiyksikön nousun. Äänestysprosentti kuntavaaleissa oli vaatimaton ja historiallisen huono 55,1 prosenttia.

Valtakunnalliset ääniharavat olivat Helsingissä ehdolla olleet perussuomalaisten Jussi Halla-aho 18 843 äänellä, kokoomuksen Elina Valtonen 15 785 äänellä sekä Juhana Vartiainen 13 884 äänellä. Pääministeri Sanna Marin oli SDP:n kuntavaaliehdokas Tampereella ja kokosi 10 527 ääntä.

Kuntavaalien yhteydessä käytiin myös niin sanottuja pormestarivaaleja. Helsingissä kokoomus oli selkeästi suurin puolue 25,7 prosentin kannatuksella ja pormestariksi Jan Vapaavuoren jälkeen on nousemassa Juhana Vartiainen. Vihreiden kannatus jäi 19,8 prosenttiin, heidän ehdokkaansa Anni Sinnemäki ei myöntänyt viimeaikaisten virkarikosepäilyjen vaikuttaneen tulokseen.

Tampereella pormestarikisa on erityisen jännittävä, kun SDP sai 134 ääntä enemmän kuin kokoomus. Kokoomus kuitenkin näyttää voittaneen 26 äänellä, sillä puolueen hyväksi lasketaan vaaliliiton 160 ääntä, jotka vaalien alla menehtynyt RKP:n ehdokas Peter Löfberg on saanut. Tulos menee vielä tarkastuslaskentaan ja jos kokoomus voittaa, pormestariksi noussee Anna-Kaisa Ikonen SDP:n Lauri Lylyn sijaan.

Turussa ykköspaikan otti myös kokoomus 23,2 prosentin osuudella, SDP:n kannatus oli 18,5 prosenttia ja vasemmistoliiton 16,2 prosenttia. Kokoomuksen pormestariehdokas on Minna Arve, joka on toiminut jo Turun kaupunginjohtajana.

Kristillisdemokraattien valtakunnallinen kannatus oli 3,6 prosenttia ja Liike Nytin 1,6 prosenttia. Kuntavaalien tuloksia voit tarkastella ehdokkaittain ja äänestysalueittain oikeusministeriön tulospalvelussa klikkaamalla tästä.

Lue myös: Suomalaisten luottamus hallitukseen putosi – parhaiten pandemian keskellä on pärjännyt presidentti

Kommentoi Facebookissa