Koleasta säästä huolimatta keväinen luonto herää – nyt kukkivat leskenlehdet, sinivuokot ja valkovuokot

Tavanomaista viileämpi sääjakso on hidastanut kevään etenemistä ympäri Suomea.

Tavanomaista viileämpi sääjakso on hidastanut kevään etenemistä ympäri Suomea. (Kuvituskuva Fotolia)

Takatalvi voi hidastaa paluumuuttavia lintuja, kun lintujen kevätmuutto etenee kohti pohjoista.

KEVÄTSEURANTA Huhtikuun loppupuolella alkanut tavanomaista viileämpi sääjakso on hidastanut kevään etenemistä ympäri Suomea. Viileistä ilmoista huolimatta keväinen luonto ihastuttaa. Nyt kukkivat runsaina leskenlehdet, sinivuokot ja valkovuokot.

Kuun alun lämmin ajanjakso pisti vauhtia kevääseen. Kylmät ilmat iskivät kuitenkin Suomeen, minkä seurauksena keväiset tapahtumat näyttävät hidastuneen yleensä kiireisimpään aikaan. Tämä voidaan nähdä myös Kevätseurannan havaintoaineistoista.

– Takatalvi voi hidastaa paluumuuttavia lintuja, vaikuttaa hyönteisten sekä matelijoiden horrostamiseen tai olla kohtalokas joillekin kukkiville kasveille. Eiköhän äitienpäivänä kuitenkin saada ilahduttaa äitejä kauniilla valkovuokkokimpuilla! kertoo Kevätseurantakoordinaattori Ilona Tuovinen.

Lintujen kevätmuutto etenee kohti pohjoista ja myös uusia lajeja palaa Suomeen. Erityisesti västäräkistä ja naurulokista kirjataan runsaasti havaintoja. Uusimpia paluumuuttajia ovat kivitasku, pajulintu ja haarapääsky. Epäsuotuisten muuttosäiden myötä havaintomäärät ovat jääneet vähäisiksi.

– Eteläisestä Suomesta saadaan myös ensihavaintoja koivun hiirenkorvien puhkeamisesta ja rentukan kukinnan aloituksesta. Täytyy kuitenkin muistaa, että Lappia peittää vielä paikoitellen lumikerros! Suomen kevättä on jännittävä seurata, kun saman aikaisesti voidaan olla aivan eri tilanteissa, Tuovinen muistuttaa.

Luonto-Liitto kerää ensihavaintoja eläin- ja kasvilajeista läpi kevään sekä runsaushavaintoja erityisinä havaintoviikonloppuina. Ympäri Suomea saapuvien havaintojen avulla pystytään seuraamaan, kuinka kevät etenee. Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan.

Kevään kulkua seurataan taas tulevana viikonloppuna 8.–9.5 äitienpäivän juhlinnan ohessa ja joka toinen viikonloppu aina 6.6 asti.  Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Lue myös: Kevätseuranta kutsuu perheet luonnon äärelle – keväisistä lajeista kerätään runsaushavaintoja

Kommentoi Facebookissa