Pikkuleijonien MM-kisoille kammottava päätös

Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue pelaa MM-turnausta Texasissa

Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue pelaa MM-turnausta Texasissa. (Kuva Pasi Mennander / Jääkiekkoliitto)

Ruotsi murskasi Pikkuleijonat MM-kisojen pronssiottelussa maalein 8-0.

JÄÄKIEKKO Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue Pikkuleijonat romahti täysin MM-kisojen pronssiottelussa Texasissa. Ruotsi murjoi suomalaiset murskalukemin 8-0.

Ottelu kulki täysin Ruotsin hallinnassa. Ensimmäisen erän jälkeen Ruotsi johti 2-0 ja toisen erän jälkeen 4-0. Kolmas erä oli suomalaisittain surkeinta katsottavaa suomalaisessa jääkiekkohistoriassa sitten Vancouverin olympiakisojen välieräottelussa, jossa Yhdysvallat latoi Leijonien verkkoon kuusi maalia reilussa 13 minuutissa.

Suomalaisittain turnaus päättyi surkeasti, mutta turnauksen kuusi muuta ottelua olivat Pikkuleijonilta ihan hyvää jälkeä. Alkusarjassa Suomi nousi takaa-ajoasemasta voittoon Tshekkiä ja Venäjää vastaan ja voitti lopulta lohkonsa. Puolivälierissä Suomi voitti Sveitsin ja taisteli välierissä kunniakkaasti Venäjää vastaan, vaikka hävisikin.

Suomelle pientä lohtua surullisesti päättyneeseen turnaukseen toi Aleksi Heimosalmi. Hänet valittiin MM-turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

Alle 18-vuotiaiden MM-kultaa voitti odotetusti lajin ykkösmaa Kanada. Loppuottelussa Kanada voitti Venäjän maalein 5-3.

Kanada ei tavallisesti tule alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin parhaalla joukkueellaan, koska Kanadan junioriliigojen pudotuspelejä. Koronapandemian takia junioriliigat kuitenkin keskeytettiin ja se takasi Kanadalle parhaan joukkueen MM-tasolle.

Jälki olikin Kanadalta hurjaa. Se voitti turnauksen kaikki ottelunsa kaadettuaan alkusarjassa Ruotsin 12-1, puolivälierissä 10-3 ja välierissä Ruotsin 8-1. Suomi ei Kanadan kovuutta päässyt turnauksessa testaamaan.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa saatetaan useasti nähdä murskalukemia, kun pelaajien mentaalinen kehitys kovan paineen alla ei ole samaa luokkaa täysikasvuisten pelaajien kanssa, eikä surkeasta Ruotsi-ottelusta kannata tehdä liikaa johtopäätöksiä. Suomalaisen juniorijääkiekon taso on turnauksen perusteella edellisvuosien tasolla ja välieräpaikka on kovassa kilpailussa ok tulos.

Turnauksen perusteella voidaan todeta, että Kanada on selkeä ykkönen ja perässä tulevat seuraavina Venäjä, Ruotsi, Suomi ja Yhdysvallat. Tshekki on yhä jäljessä viiden kärjestä ja Valko-Venäjä kuroo eroa kiinni. Sveitsi, Saksa ja Latvia ovat jääneet Valko-Venäjän taakse.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pikkuleijonien kiri ei riittänyt – kohtalona pronssiottelu

Kommentoi Facebookissa