Kolmas rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille – ei hidasta muiden rokoteannosten antamista

Rokoteannoksia on saapunut Suomeen hyvin, joten kolmansien rokotusten aloittamista vakavan immuunipuutteisille voidaan suositella välittömästi.

Rokoteannoksia on saapunut Suomeen hyvin, joten kolmansien rokotusten aloittamista vakavan immuunipuutteisille voidaan suositella välittömästi. (Kuva Fotolia)

Helsinki on jo aloittanut kolmansien rokotteiden antamisen.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta osana perusrokotussarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kunnissa voidaan alkaa rokottaa tätä ryhmää kolmansilla annoksilla välittömästi.

– Tutkimusten mukaan voimakkaan immuunipuutteisille kaksi rokoteannosta ei riitä suojaamaan riittävästi koronavirustaudilta, vaan heille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Kolmas annos täydentää immuunipuutteisen perusrokotussarjan suojan valtaosalla riittävälle tasolle, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Lähtökohtaisesti kolmas annos annetaan samalla valmisteella kuin toinen annos on annettu. Tarvittaessa kolmas annos voi kuitenkin olla myös toista valmistetta. Tämä on mahdollista esimerkiksi vakavan allergian tai AstraZenecan rokotteen ikärajan takia, tai jos kunnassa ei ole tarjota samaa rokotetta.

– Kolmannen annoksen antaminen vakavasti immuunipuutteisille ei tulisi hidastaa ensimmäisen ja toisen rokoteannosten antamista kunnissa. Rokoteannoksia on saapunut Suomeen hyvin, joten kolmansien rokotusten aloittamista vakavan immuunipuutteisille voidaan suositella välittömästi, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku sanoo.

THL valmistelee ohjetta kolmannen rokoteannoksen antamisesta niille, jotka ovat saaneet koronarokotuksen rokotusjärjestyksen kärkipäässä 3–4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä, joista suuri osa rokotettiin nykyistä lyhyemmällä annosvälillä alkuvuodesta 2021.

Muiden väestöryhmien osalta kolmannen rokoteannoksen tarvetta tarkastellaan myöhemmin syksyllä. Helsinki on jo aloittanut kolmansien koronavirusrokotteiden antamisen voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Rokotteen saa rokotuspisteiltä tai pop up -rokotuspisteiltä ilman ajanvarausta. Aikaa kolmanteen rokotukseen ei pysty vielä varaamaan.

Lue myös: Koronavirustartunnat vähenevät hitaasti – valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista rokottamattomia

Kommentoi Facebookissa