Kolme sutta hyökkäsi ajokoiran kimppuun – suden ampunut metsästäjä joutui poliisitutkintaan

Metsästysvuoden käynnistyttyä on erityisesti susireviirialueilla koiralla metsästävien hyvä ennakoida suden ja koiran kohtaamista.

Metsästysvuoden käynnistyttyä on erityisesti susireviirialueilla koiralla metsästävien hyvä ennakoida suden ja koiran kohtaamista. (Kuva Fotolia)

Metsästäjä ampui ensin haulikolla noin 20 metrin päästä yhden laukauksen susien yli.

METSÄSTYSRIKOS Nurmeslainen metsästäjä joutui 8.9.2020 hieman kello 09.00 jälkeen ampumaan Tolvasenvaarassa suden tilanteessa, jossa kolme sutta oli metsästäjän omistaman suomenajokoiran kimpussa.

Tilanne käynnistyi siten, että metsästäjä oli laskenut koiransa jäniksen hakuun noin klo 08.30 aikaan. Koira oli hieman myöhemmin löytänyt jäniksen ja aloittanut ajon. Lyhyen ajon jälkeen, noin 200 metrin päästä metsästäjästä, koiran ajoääni muuttui ulinaksi ja vikinäksi. Metsästäjä lähti juoksemaan kohti koiraa, huutaen samalla voimakkaasti.

Päästyään koiransa luokse metsästäjä havaitsi kolme sutta koiransa kimpussa. Metsästäjä ampui haulikolla noin 20 metrin päästä yhden laukauksen susien yli, mutta tuloksetta. Sudet eivät karanneet paikalta vaan olivat edelleen koiran kimpussa. Seuraavaksi metsästäjä ampui yhtä sutta kohti sillä seurauksella, että kaikki kolme sutta pakenivat paikalta.

Sudet aiheuttivat koiralle tilanteessa siinä määrin raatelu- ja puremavammoja, että metsästäjä toimitti koiran eläinlääkärille. Koiran vammat ovat takapäässä ja alustavien tietojen mukaan ne eivät ole hengenvaarallisia.

Juttuvinkki: Koiravahinkojen riski susialueilla kasvaa syksyllä – ”Nuoret sudet etsivät helppoa saalista”

Tapahtumapaikalla poliisin suorittamassa paikkatutkinnassa löytyi kuolleena aikuinen urossusi noin 25 metrin päästä tapahtumapaikasta. Kuolleella sudella on Luonnonvarakeskuksen panta. Koska pannan tiedot ovat kuluneet, ei varmuudella vielä tiedetä, mikä pantasusi on kyseessä. Poliisi toimittaa suden Ruokavirastoon Ouluun tutkittavaksi.

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta. Poliisin tulee esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko teko – esimerkiksi ampuminen – ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen.

Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila. Pakkotilaan liittyvän lainsäädännön lähtökohtana on se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät.

Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupa tappaa.

Lue myös: Susi raateli metsästyskoiran – eläinlääkäri lopetti vaikeasti loukkaantuneen koiran

Kommentoi Facebookissa