Kolme suurta puoluetta palasi valtaan – Kokoomus nousi aluevaalien voittajaksi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pääministeri Sanna Marin tarkkailevat tiukasti vaalituloksen kehittymistä. (Kuva AOP)

Perussuomalaiset ja vihreät menestyivät Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa odotuksia huonommin.

ALUEVAALIT Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa valittiin edustajat 21 hyvinvointialueen valtuustoihin. Maaliskuussa aloittavat valtuustot päättävät jatkossa alueiden sosiaali- ja terveystoimesta sekä pelastustoimesta.

Vain Helsingissä ja Ahvenanmaalla ei äänestetty. Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei koske myöskään Ahvenanmaan maakuntaa.

Aluevaalien voittajaksi nousi kokoomus, joka sai 21,6 prosenttia äänistä sekä 289 valtuustopaikkaa. Toiseksi tasaisessa äänestyksessä tuli SDP 19,3 prosentin ääniosuudella ja 275 valtuutetulla, kolmanneksi suurten puolueiden joukkoon palasi keskusta 19,2 prosentin kannatuksella. Puolue sai kuitenkin eniten aluevaltuutettuja, yhteensä 297 henkeä.

– Näin massiivisessa uudistuksessa tulee korjattavaa. Mutta se mitä me olemme korostaneet vaalikampanjassakin, on se, että sinne tulee aidosti ihmisille mahdollisuus vaikuttaa palveluihin, ja palveluseteli velvoittavana mukaan, Petteri Orpo kommentoi puolueen vaikuttamismahdollisuuksia Helsingin Sanomille.

Pettymyksen kokivat sen sijaan perussuomalaiset 11,1 prosentin ääniosuudella sekä vihreät, joka sai 7,4 prosenttia. Vasemmistoliiton kannatus oli 8 prosenttia, RKP:n 4,9 prosenttia, kristillisdemokraattien 4,2 prosenttia, Liike Nytin 1,8 prosenttia ja uusi Valta kuuluu kansalle sai 1,3 prosenttia äänistä. Kahdeksan ehdokasta valittiin erilaisista sitoutumattomista listoista.

Aluevaalien ääniharavaksi nousi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Varsinais-Suomesta 7795 äänellä, toisena oli SDP:n kansanedustaja Aki Lindén 7701 äänellä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ehdokkaina olleet RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström sai 5865 ääntä ja kokoomuksen Mia Laiho 5056 ääntä.

Aluevaltuutetuista enemmistö on naisia, 53 prosenttia, valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta. Kaikki kunnat eivät saaneet edustajaa aluevaltuustoihin. Vaalien äänestysprosentti oli 47,5.

Lue myös: Nyt luodaan uutta puoluetukijärjestelmää – miljoonien lasku lankeaa veronmaksajille

Kommentoi Facebookissa