Kolmekymppinen mies teki verkkokaupoissa 101 tilausta – toisten nimissä ja ilman tarkoitustakaan maksaa

Poliisi on tutkinut laajaa rikossarjaa paitsi petoksina, myös identiteettivarkauksina.

Poliisi on tutkinut laajaa rikossarjaa paitsi petoksina, myös identiteettivarkauksina. (Kuva Fotolia)

Laaja rikossarja siirtyy syyteharkintaan, miehen epäillään syyllistyneen yli sataan petosrikokseen.

PETOS Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen petosrikostutkinta on saanut päätöksen laajan petosrikoksiin liittyvän esitutkinnan. Järvenpääläisen miehen epäillään syyllistyneen huhti-marraskuun 2018 aikana yli sataan petosrikokseen.

– Petosrikoksista epäillään hieman yli kolmekymppistä järvenpääläistä miestä, jonka epäillään tilailleen muiden ihmisten nimissä tuotteita verkkokaupoista. Epäilty oli jättänyt verkkokauppojen tilausten yhteyteen omat yhteystietonsa ja hän oli noutanut tilauksia pakettien noutopisteistä. Poliisille tehdyistä tutkintapyynnöistä on käynyt ilmi, ettei epäillyllä ole ollut tarkoituskaan maksaa takaisin verkkokaupoissa tekemiään tilauksia, joita hänen epäillään tehneen toisten ihmisten nimissä peräti 101 kappaletta, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja komisario Mikko Kiiski Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Toisin sanoen miehen epäillään käyttäneen oikeudetta yksityishenkilöiden henkilötietoja saavuttaakseen oikeudetonta taloudellista hyötyä. Poliisi on tutkinut laajaa rikossarjaa paitsi petoksina, myös identiteettivarkauksina.

– Tämäntyyliset nettipetokset ovat nykyään jo valitettavan yleisiä ja niistä saattaa koitua uhreille ja yrityksille suuriakin taloudellisia tappioita. Jos joku epäilee, että omat luotto- tai henkilötiedot ovat päätyneet vääriin käsiin, yksi vaihtoehto voi olla esimerkiksi luottokiellon asettaminen itselleen. Tällöin voi ainakin estää mahdolliset identiteettivarkaudet. Jos taas kokee jo joutuneensa rikoksen uhriksi, kannattaa asiasta tehdä pikaisesti rikosilmoitus poliisille, jotta poliisi pääsee mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rikoksesta epäillyn jäljille, Kiiski neuvoo.

Esitutkinnan aikana selvisi, että rikoksesta epäillyn oikeudettomat tilaukset olivat yksittäistapauksissa arvoltaan noin kolmestakymmenestä eurosta aina noin 2 400 euroon asti. Yhteensä rikosvahinkoa on petossarjassa syntynyt asianomistajien ilmoitusten perusteella yli 41 000 euroa. Osa teoista jäi kuitenkin yrityksen asteelle.

Petosrikossarjaan liittyvä rikostutkinta päätettiin keskittää Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle, kun yksityishenkilöt ja rahoitusyhtiöt tekivät tutkintapyyntöjä poliisille. Esitutkinta on tehty kevään 2019 aikana Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella käynnistetyssä petosrikostutkinnassa. Epäilty rikoskokonaisuus siirretään seuraavaksi syyteharkintaan.

Lue myös: Uusi nettirikollisten huijauskeino – sijoitusneuvojana esiintyvä pyytää etäyhteyttä tietokoneeseen

Kommentoi Facebookissa