Kolmen eri vuosikymmenen rallilegenda Hannu Mikkola on kuollut

Hannu Mikkola Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa Stoke-On-Trentissä vuonna 2014.

Hannu Mikkola Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa Stoke-On-Trentissä vuonna 2014. (Kuva Michelin)

Ralliautoilun maailmanmestari Hannu Mikkola nukkui pois 78-vuotiaana.

RALLI Ralliautoilun maailmanmestari Hannu Mikkola on kuollut 78-vuotiaana. Hän menehtyi perjantaina 26. helmikuuta vaikeaan sairauteen.

Mikkola lukeutuu suomalaisen moottoriurheilun kaikkien aikojen legendojen joukkoon. Aktiiviuransa aikana hän oli yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista.

Mikkola voitti urallaan vain yhden maailmanmestaruuden, mutta mestaruusmäärällä hänen suuruuttaan ei mitata. Jos rallin MM-sarjaa olisi ajettu jo 1960-luvulla, olisi Mikkola voinut hyvin voittaa jopa kymmenen maailmanmestaruutta. Mikkolan voi perustellusti luokitella Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Sebastien Loebin tai Sebastien Ogierin veroiseksi rallilegendaksi.

Rallin MM-sarjassa kilpailtiin kuljettajien mestaruudesta ensi kertaa vasta 1979. Sitä ennen Mikkola oli ajanut ammattilaisena yli vuosikymmenen ajan.

Mikkolan ura oli hämmästyttävän pitkä. Ammattilaisena 1960-kuvun lopulta 1990-luvun alkuun saakka. Kilpailuja hän voitti useilla eri automerkeillä, Volvolla, Datsunilla, Fordilla, Toyotalla, Peugeotilla, Mercedeksellä ja Audilla. Menestys useilla eri automerkeillä kertoo osaltaan hänen taidoistaan.

Ralliautoilun maailma oli viitisenkymmentä vuotta sitten hyvin erilainen nykypäivään verrattuna. Silloin ei kilpailtu MM-sarjassa, vaan voimavarat keskitettiin yksittäisiin kilpailuihin.

Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden 1983 legendaarisella Audi Quattrolla.
Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden 1983 legendaarisella Audi Quattrolla. (Kuva AOP)

Mikkola kilpaili useissa erilaisissa ralleissa ja voitti paljon. Hänen merkittävimpiä saavutuksiaan olivat muun muassa 1970-luvun alussa 25 000 kilometrin pituisen Lontoo-Meksiko -maratonrallin voitto sekä Kenian Safari-rallin voitto ensimmäisenä ei-afrikkalaisena kuljettajana 1972.

Ainoan maailmanmestaruutensa Mikkola voitti Audi Quattrolla 1983. Parhaiten Mikkola muistetaan maailmanmestaruudestaan, mutta hänen mittavaa uraansa tarkastellessa se oli vain yksi huippusaavutus muiden joukossa.

Ei olisi vääryys luokitella Mikkola kaksinkertaiseksi maailmanmestariksi. Hän oli vuoden 1979 moraalinen maailmanmestari, mutta Ranskan poliisi kuitenkin ratkaisi maailmanmestaruuden kohtalon ruotsalaisen Björn Waldegårdin eduksi.

Mikkola menetti vuoden 1979 Monte Carlo -rallin voittonsa, kun poliisi ilmoitti hänen ohittaneen siirtymätaipaleella keltaisen viivan alueella. Tästä Mikkola sai viiden minuutin aikasakon ja putosi tuloksissa viidenneksi.

Mikkolan rangaistuksen myötä kisan voittajaksi nousi ranskalainen Bernard Darniche. Kisajärjestäjät eivät vaivautuneet selvittämään tapausta, eikä Mikkolalle itselleen kerrottu, missä paikassa tieliikennelakia oli rikottu.

Myöhemmin selvisi, että suomalaisen tiimin huoltoauto oli väistänyt Mikkolaa alueella, jossa ei ollut ohituskieltoa. Kisan tulosluetteloa ei kuitenkaan muutettu.

Waldegård nousi kisan tuloksissa toiseksi ja voitti mestaruuden lopulta pisteen erolla Mikkolaan. Jos Mikkola ei olisi saanut Monte Carlossa aikasakkoa, olisi hän voittanut mestaruuden.

MM-sarjan ensimmäisinä vuosina Mikkola oli sarjan kärkikuljettajia. Hän sijoittui MM-sarjassa toiseksi myös 1980 ja 1984. Vuosina 1981 ja 1982 hän oli kolmas.

Vuodesta 1985 lähtien Mikkola kilpaili MM-sarjassa harvemmin, mutta elätti itsensä edelleen ammattilaisena. Viimeisen MM-rallivoittonsa Mikkola saavutti Audilla Safari-rallissa 1987. Sen jälkeen hän toimi kuljettajana Mazdalla, jonka kaluston kilpailukyky ei kuitenkaan riittänyt voittotaistoihin.

Viimeistä kertaa Mikkola osallistui MM-ralliin Jyväskylässä 1993. Tuolloin hän oli jo 51-vuotias.

Jyväskylän Suurajot Mikkola voitti peräti seitsemän kertaa (1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1982 ja 1983). Se on yhä kilpailun voittoennätys. Marcus Grönholm nousi 2007 jakamaan ennätystä Mikkolan kanssa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hannu Mikkolan ura oli häikäisevä – oikeusmurha vei ensimmäisen mestaruuden

Kommentoi Facebookissa