Kolmen maan puolustusministerit allekirjoittivat aiejulistuksen – ”Sotilasyhteistyön seuraava taso”

Kolmen maan puolustusministerit Jussi Niinistö, James Mattis ja Peter Hultqvist tapasivat Pentagonissa ja allekirjoittivat aiesopimuksen.

Kolmen maan puolustusministerit Jussi Niinistö, James Mattis ja Peter Hultqvist tapasivat Pentagonissa ja allekirjoittivat aiesopimuksen. (Kuva Kathryn E. Holm)

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapasivat Pentagonissa.

SOTILASYHTEISTYÖ Puolustusministeri Jussi Niinistö on työvierailulla Washingtonissa, jossa Niinistö tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin. Pohjoismaisten puolustusministereiden kunniaksi Pentagonissa järjestettiin sotilaallinen tervetuloseremonia, vieraiden kunniaksi ammuttiin muun muassa 19 kunnialaukausta.

Ministerit keskustelivat yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, transatlanttisista suhteista sekä maiden välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista. Washingtonissa puolustusministerit allekirjoittivat myös kolmenvälinen aiejulistuksen Statement of Intent, SOI.

Puolustusministeriön mukaan Suomen ja Ruotsin kahdenväliset puolustussuhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat hyötyneet vuonna 2016 laadituista vastaavanlaisista aiejulistuksista ja samaa mallia halutaan jatkossa soveltaa myös kolmenväliseen puolustusyhteistyöhön.

Puolustusministeri Jussi Niinistö arvioi, että Ruotsi ja Yhdysvallat ovat Suomen tärkeimmät puolustusyhteistyökumppanit.

– Me viemme tämän aiejulistuksen allekirjoittamalla sotilasyhteistyömme seuraavalle tasolle, puolustusministeri James Mattis lausui Ylen kirjeenvaihtajan mukaan.

Puolustusministeriö toteaa, että kolmenvälinen aiejulistus täydentää ja kokoaa yhteen aikaisemmin sovittuja asiakokonaisuuksia; yhteistyön avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, ettei synny päällekkäisyyksiä tai kilpailutilanteita kansainvälisessä harjoitus- ja muussa koulutustoiminnassa.

Eilen puolustusministeri Niinistö piti lisäksi puheen Atlantic Councilin seminaarissa. Puheen teemana oli Itämeren turvallisuustilanne sekä transatlanttiset suhteet.

Lue myös: Puolustusvoimien uusi hävittäjä on miljardihanke – kotimaisen teollisuuden katettava 30 prosenttia

Kommentoi Facebookissa