Kone ennustaa ajatuksesi ja luo niistä kuvia – ”Jos haluaisit piirtää jotakin, kone voisi tehdä sen puolestasi”

Neuroverkon luomat kuvat vastasivat osallistujien tavoitteita 83 prosentin tarkkuudella.

Neuroverkon luomat kuvat vastasivat osallistujien tavoitteita 83 prosentin tarkkuudella. (Kuva Helsingin yliopisto)

Aivotoimintaa tarkkailemalla on mahdollista saada tietokone kuvittelemaan, mitä ihminen ajattelee.

AJATTELU Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa tietokone saadaan mallintamaan kuvien piirteitä tarkkailemalla ihmisen aivotoimintaa. Kone ikään kuin yrittää kuvitella, mitä ihminen ajattelee. Kuvittelunsa tuloksena kone myös kykenee luomaan kokonaan uutta informaatiota, kuten kuvia, joita ei ollut aikaisemmin olemassa.

Menetelmä perustuu uuteen aivojen ja tietokoneen toimintaa yhdistävään käyttöliittymään. Nyt julkaistu tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, jossa sekä koneen esitystä informaatiosta että aivojen toimintaa voitiin mallintaa samanaikaisesti. Tässä hyödynnettiin tekoälyä.

Tutkijat kutsuvat menetelmäänsä neuroadaptiiviseksi luovaksi mallintamiseksi. Tutkimukseen osallistui 31 vapaaehtoista, jotka kytkettiin aivosähkökäyrää mittaaviin EEG-laitteisiin. Tutkittaville näytettiin tietokoneen ruudulta tekoälyn luomia, eri näköisten ihmisten kasvoja.

Koehenkilöitä pyydettiin keskittymään tietynlaisiin piirteisiin, kuten vanhoilta näyttäviin tai hymyilevin kasvoihin. Samalla kun koehenkilöt katselivat vaihtuvia kasvokuvia, heidän aivosähkökäyränsä syötettiin neuroverkkoon, joka päätteli, minkälaisia kasvoja tutkittava oli etsinyt.

Juttuvinkki: Vihapuheen tunnistimet menevät sekaisin ”rakkaudesta” – tekoäly hämmentyy harmittomista sanoista

Neuroverkko muokkasi arvaustaan kokeen edetessä. Lopulta koneen ennuste esitettiin neuroverkon luomina uusina kasvokuvina, ja osallistujat arvioivat niiden paikkansapitävyyden. Uudet kuvat vastasivat osallistujien tavoitteita 83 prosentin tarkkuudella.

– Tässä yhdistyvät ihmisen luontaiset reaktiot ja koneen kyky luoda uutta. Ihminen voi vain katsoa ja reagoida kuviin. Tietokone mallintaa näyttämänsä kuvat ja ennustaa käyttäjän tavoitteen, kuten hymyilevät kasvot, aivovasteesta automaattisesti. Tämän perusteella kone voi luoda täysin uuden kuvan, joka vastaa käyttäjän tavoitetta, kertoo Helsingin yliopiston akatemiatutkija ja Kööpenhaminan yliopiston apulaisprofessori Tuukka Ruotsalo.

Ihmiskasvojen generointi on vain yksi esimerkki siitä, mihin menetelmää voi käyttää. Tutkimuksen käytännön hyöty voi olla se, että kone voi tukea ihmisen omaa luovuutta.

– Jos esimerkiksi haluaisit piirtää tai kuvittaa jotakin, mutta et osaa tehdä sitä itse, kone voisi tehdä sen puolestasi. Se voisi vain tarkkailla, mihin kiinnität huomiota ja mitä mahdollisesti haluaisit saada aikaan, Ruotsalo kertoo.

Tutkijat uskovat, että tekniikkaa voi käyttää ihmisen havainnointikyvyn ja mielen sisäisten prosessien ymmärtämiseen.

– Menetelmä ei tunnista ajatuksia, vaan reagoi mielleyhtymiin, joita liitämme erityyppisiin kuviin. Emme saa tietää, ketä vanhaa ihmistä tutkittava ajatteli, mutta saamme käsityksen siitä, mitä piirteitä hän liittää vanhuuteen. Uskomme, että menetelmämme antaa osviittaa siitä, kuinka voimme ylipäätään mallintaa sosiaalisia, kognitiivisia ja tunteisiin liittyviä prosesseja, kertoo vanhempi tutkija Michiel Spapé.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä syyskuussa. Scientific Reports on monitieteinen avoimen julkaisun alusta Nature-lehden julkaisijoilta.

Lue myös: Tekoäly muunsi Edelfeltin kirjeet äidille helposti luettavaan muotoon − ”Hän on kerrassaan viihdyttävä”

Kommentoi Facebookissa