Koripallon olympiakarsinnoissa yllätyksiä – kultamitalisuosikista ei epäselvyyttä

Slovenia selviytyi 2021 ensi kertaa koripallon olympiaturnaukseen (Kuva Fiba.Basketball)

Slovenia selviytyi 2021 ensi kertaa koripallon olympiaturnaukseen. (Kuva Fiba.Basketball)

Yhdysvallat lähtee Tokion olympiakoripallon kovan luokan NBA-joukkueella. Haastajiin lukeutuu muun muassa pieni Slovenia.

KORIPALLO Heinäkuun lopulla alkavissa Tokion olympiakisoissa seuratuin joukkuelaji on miesten koripallo. Nyt noin pari viikkoa ennen kisojen alkua olympiakoriksen osanottajatkin on saatu selville.

Neljä kisapaikkaa miesten olympiakorikseen ratkaistiin sunnuntaina päättyneissä karsintaturnauksissa, jotka pelattiin Liettuassa, Kroatiassa, Serbiassa ja Kanadassa. Kisapaikat saavuttivat Slovenia, Saksa, Italia ja Tshekki.

Hallitseva Euroopan mestari Slovenia karsiutui vuoden 2019 MM-kisoista, mutta voitti olympiakarsintaturnauksen finaalissa Kaunasissa kotiyleisönsä edessä pelanneen Liettuan koriluvuin 95-86. NBA-seura Dallas Mavericksin supertähti Luka Doncic oli merkittävässä roolissa Slovenian taipaleella maan historian ensimmäiseen koripallon olympiapaikkaan.

Liettualle olympialaisista putoaminen oli jättipettymys. Olihan maa mukana olympiakoriksessa mukana 1992-2016 seitsemän kertaa peräkkäin.

Entinen Jugoslavia oli koripallon mahtimaa ja entiset Jugoslavian maat ovat vuonna 1991 tapahtuneen Jugoslavian hajoamisen jälkeen saavuttaneet maailmanmestaruuksia sekä Euroopan mestaruuksia sekä useita arvokisamitaleita. Olympiakultaa entisen Jugoslavian maat eivät kuitenkaan ole voittaneet.

Nyt Slovenia on ainoa entisen Jugoslavian edustaja Tokion olympiakoriksessa. Karsinnoissa Serbia ja Kroatia karsiutuivat turnauksesta.

Serbia oli häviämässä Rio de Janeiron 2016 olympiafinaalia Yhdysvaltain NBA-tähdille sekä 2017 EM-finaalia Slovenialle. Nyt Serbia yllättäen karsiutui Tokion olympiakoriksesta hävittyään ratkaisuottelussa Belgradissa Italialle 95-102.

Kaikki karsinnoista olympiaturnaukseen selviytyneet neljä joukkuetta olivat eurooppalaisia. Saksa voitti Kroatian Splitissä pelatun karsintaturnauksen finaalissa Brasilian pistein 75-64. Kanadan Victoriassa pelatun turnauksen finaalissa Tshekki puolestaan pehmitti Kreikan 97-72.

Saksan koripallo on viime vuosina ollut nousussa, eikä maan olympiapaikka ole yllätys. Tshekin pääsy EM-kisoihin on suurempi yllätys, vaikka maa toki selviytyi 2019 EM-kisoissa puolivälieriin.

NBA-pelaajista kootulla ryhmällä suosikkina isännöimäänsä karsintaturnaukseen lähtenyt Kanada ei yllättäen päässyt turnauksessaan edes finaaliin. Tshekki voitti Kanadan välieräottelussa jatkoajan jälkeen pistein 103-101.

NBA-pelaajat ovat olleet olympiakoripallossa mukana Barcelonan 1992 kisoista lähtien. Yhdysvallat on voittanut kultaa siitä saakka joka kerta paitsi Ateenassa 2004, jolloin jäi pronssille. Tuolloin Yhdysvaltain NBA-joukkueesta puuttui riittävän hyviä kaukoheittäjiä ja amerikkalaisilla oli muutenkin isoja vaikeuksia sopeutua kansainvälisiin koripallosääntöihin.

Euroopassa koripallon taso on kolmessa vuosikymmenessä noussut valtavasti. Siitä kertoo fakta, että vuoden 2019 MM-kisoissa Kiinassa Yhdysvallat ei yllättäen päässyt edes välieriin.

Merkittäviä NBA-tähtiä ei tuolloin Yhdysvaltain joukkueessa juurikaan ollut, mutta urheilullisesti joukkue alisuoritti silti. Kaikki edellytykset yhdysvaltalaisilla olisivat olleet kultamitaleille.

Tokioon Yhdysvallat on saanut jalkeille kovan joukkueen, vaikka muutama supertähti, kuten James Harden tai LeBron James päättikin jättää olympialaiset väliin. Mukana olympiakultaa aiemmin voittaneista pelaajista ovat Kevin Durant, Kevin Love ja Draymond Green.

Yhdysvallat lähtee Tokioon ylivoimaisesti suurimpana kultamitalisuosikkina. Alkulohkossaan se vastaansa Ranskan, Tshekin ja Iranin. Vuoden 2019 MM-pronssijoukkue Ranska pystynee antamaan amerikkalaisille vahvempaa haastetta.

Karsinnoista Tokioon selviytyneet Saksa ja Italia pelaavat samassa alkulohkossa. Muut lohkon joukkueet ovat Nigeria ja 2019 MM-kisoissa neljänneksi sijoittunut Australia.

Hallitseva maailmanmestari Espanja pelaa samassa lohkossa Argentiinan, Slovenian ja Japanin kanssa. MM-hopealle 2019 sijoittunut Argentiina pääsee hakemaan alkulohkossa Espanjasta revanssia.

Miesten olympiakoripallo pelataan nyt erilaisella formaatilla. Kolmesta neljän joukkueen alkulohkosta puolivälieriin pääsevät lohkojen kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta.

Muutamia epätasaisia otteluita on alkusarjassa odotettavissa. Lienee selvää, etteivät ainakaan Iran, Japani ja Nigeria pääse alkulohkostaan jatkoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengillä tuuria EM-kisojen lohkoarvonnassa – Henrik Dettmann tyytyväinen

Kommentoi Facebookissa