Korona sai miehet syömään vihanneksia – ”Tämä on tosi hieno uutinen”

Missään tutkimuksen vastaajaryhmässä vihannesten syönti ei ollut vähentynyt.

Missään tutkimuksen vastaajaryhmässä vihannesten syönti ei ollut vähentynyt. (Kuva Kauppapuutarhaliitto)

Nopea ja raskas lounasruokailu on vähentynyt ja syöminen siirtynyt kotiin.

RUOKA Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan kasvihuonevihannesten syönti lisääntyi koronan aikana erityisesti miehillä. Liki neljännes 35-54-vuotiaista miehistä arvioi vihannesten syömisen lisääntyneen joko selvästi tai hiukan pandemian aikana.

Kaikista vastaajista 16 prosenttia arvioi lisänneensä kasvihuonevihannesten syöntiä selvästi tai hiukan. Missään vastaajaryhmässä vihannesten syönti ei ollut vähentynyt.

– Tämä on tosi hieno uutinen, sillä kokemuksiemme mukaan juuri miehet ovat käyttäneet vihanneksia perinteisesti nuivemmin. Tutkimustulokseen vaikuttaa varmaan se, että nopea ja raskas lounasruokailu on vähentynyt ja syöminen siirtynyt kotiin. Ehkä ihmiset miettivät myös enemmän terveyttään pandemia-aikana ja tekevät siksi parempia valintoja ruokapöydässä, arvelee Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Tutkimuksesta selviää myös, että jopa 99 prosenttia suomalaisista syö kasvihuonevihanneksia, eli tomaatteja, kurkkuja tai salaatteja.

– Tomaatit, kurkut ja salaatit käyvät jokaiseen ruokavalioon, joten ne ovat todennäköisesti suomalaisten yksi eniten käyttämistä elintarvikkeista, sanoo Jalkanen.

Tärkeimpiä syitä tomaattien, kurkkujen ja salaattien käyttöön olivat vastaajien mukaan terveellisyys, maukkaus sekä helppokäyttöisyys. Nimenomaan kotimaisen vaihtoehdon valintaan ajavat monet eri syyt.

Eniten mainittu valintakriteeri on kotimaisuus, jonka mainitsi 79 prosenttia vastaajista. Toisena tulee tuoreus, jonka mainitsi vastaajista 74 prosenttia. Kolmanneksi yleisin valintakriteerinä on maku, jonka mainitsi 56 prosenttia vastaajista.

IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruussa tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 16.-24.2.2021.

Lue myös: Urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuorten ruokailutottumuksia – vain kolmasosa syö kasviksia päivittäin

Kommentoi Facebookissa