Korona tehnyt pahaa jälkeä – Olympiakomitealta ytimekäs viesti Suomen hallitukselle

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-24

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-2024. (Kuva AOP)

Nuorten ja lasten urheilun harrastajamäärät ovat laskeneet koronapandemian aikana huolestuttavasti. Olympiakomiteasta vedotaan Suomen hallitukseen, että rahoituksen ei pitäisi olla riippuvaista Veikkauksen tuloista.

URHEILU Yli vuoden ajan voimassa olleet koronarajoitukset ovat vaikuttaneet Suomessa merkittävästi nuorten harrastustoimintaan. Urheilu on menettänyt harrastajistaan paljon nuoria ja lapsia.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että alle 18-vuotiaissa lisenssiharrastajien osuus on vuodessa vähentynyt 14 prosentilla.

Jalkapallo on menettänyt harrastajamääristään 6,3 prosenttia, mutta pienemmissä lajeissa on jopa 30 prosentin pudotusta.

Rahoituskaan ei ole enää varmalla pohjalla. Veikkausvoittovarat vähenevät, kun valtiovalta on kovan kritiikin paineessa viimeinkin tajunnut, ettei monopolimandaatilla ole eettisesti oikein rahastaa kioskien ja markettien peliautomaateilla, joista suurimmat tuotot tulevat peliongelmaisilta.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori painottaa, ettei pitäisi olla olennaista, paljonko Veikkaus tuottaa. Urheilu ja liikunta ovat syyttömiä Veikkauksen ongelmiin ja rahoitus olisi turvattava muuta kautta.

– Valtion osalta veikkausvoittovarojen laskua on kompensoitu parin vuoden ajan. Nyt on kyse siitä, miten järjestelmä rakennetaan pysyvällä tavalla. Joko toimitaan samalla lailla kuin nyt, tai sitten veikkausvoittovarat laitetaan suoraan valtion budjettiin ja jaetaan rahat sieltä, Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Emme ota kantaa, kummalla mentäisiin. Molemmissa malleissa olennaisinta, mikä on rahoituksen taso. Viestimme on selkeä. Liikunnan ja urheilun taso on turvattava nykyisellä tasolla. Liikunta ja urheilu ovat syyttömiä Veikkauksen tuloutuksen laskuun. Koronakriisi on aiheuttanut liikunnalle ja urheilulle suurimman häiriön historian aikana, mutta saanut ihmiset myös ymmärtämään, mikä merkitys liikunnalla ja urheilulla on. Liikunnalla ja urheilulla on iso rooli koronasta toipumisesta. Toivomme ja uskomme, että hallitus tämän ymmärtää, Vapaavuori jatkoi.

Salosen mukaan tilanne on huolestuttava. Toiminta kärsii rahoituksen puutteen takia pahasti ja siitä kärsii koko yhteiskunta. Kukaan ei voi kiistää liikunnan merkitystä hyvinvoinnille.

– Jos rahoituspohjassa on epävarmuuksia, niin miten me toimintaa rahoitamme? Irtisanomisia jouduttu tekemään. Liikunnan ja urheilun parissa työskentelee vähemmän ammattilaisia, Salonen kommentoi.

Salonen korostaa, että suurimmat haasteet ovat vasta edessä.

– Vuodesta 2020 selvittiin vielä sopeutumistoimilla. Jäseniämme kuitenkin huolestuttaa, että kuluja on siirtynyt tulevaisuuteen, mutta tulot eivät ole. Alkuvuosi 2021 ollut monille vielä vaikeampi. Iso huoli onkin seurakentästä ja ruohonjuuritason toiminnasta. Palaavatko lapset ja nuoret toiminnan pariin? Salonen kysyy.

Hallitus aloitti budjettiriihensä keskiviikkona. Siinä päätetään, kompensoidaanko veikkausvoittovarojen laskusta aiheutuneita tulonpudotuksia liikunnalle ja urheilulle suoraan verovaroista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomitea pelastui häpeältä – kohupurjehtijaa ei valittu Tokioon

Kommentoi Facebookissa