LIIKENNETURVALLISUUS Korona on näkynyt tänä vuonna tuntuvasti Suomen tieliikennemäärissä. Joulukuussa liikenne on ollut koko maassa noin 15 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aiemmin. Myös joulunajan liikenteen odotetaan olevan normaalia selvästi rauhallisempaa.
Tänä vuonna kannattaa harkita tarkoin, onko tien päälle tarvetta lähteä. Jos kuitenkin aikoo lähteä joulun aikana liikenteeseen, kannattaa tarkistaa Liikennetilanne-palvelusta, miten ajokeli omalla reitillä kehittyy. Palvelusta oi myös tarkistaa etukäteen, osuuko oman matkan varrelle häiriöitä tai tietöitä.
– Liikennetilannepalvelusta voit ennakoida liikkeellelähtöä ja tutkailla jo kotona liikenteeseen ja ajo-olosuhteisiin liittyviä tietoja. Toimme viime viikolla palveluun myös mukaan sähköautojen latauspisteet. Kaasuautojen tankkauspisteet löytyvät palvelusta jo entuudestaan. Myös palvelun kelikamerakuvat ovat erittäin käyttökelpoisia matkasuunnitelmia tehdessä, kehittämispäällikkö Mika Ahvenainen muistuttaa.
Liikennetilanne-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Play Storesta tai App Storesta. Tänä vuonna korona tekee joululiikenteen ennustamisesta haastavaa.
– Nähtäväksi jää, minkä verran ihmiset lähtevät liikkeelle sukuloimaan. Todennäköisesti alemmat liikennemäärät heijastuvat myös joululiikenteeseen, Tieliikennekeskuksen päällikkö Kari Tarkki sanoo.
Normaalisti joululiikenteen vilkkain päivä on aatonaatto, eli ensi keskiviikko. Suurimmat ruuhkapiikit ovat ajoittuneet perinteisesti kello 12-16 väliin ja suurimmat jouluruuhkat on koettu nelostiellä, Lahden ja Mikkelin välillä sekä muilla pääkaupunkiseudulta ulospäin suuntautuvilla teillä.
– Pysähdyttäessä tauonviettoon on tärkeää huolehtia turvaväleistä, käsihygieniasta sekä käyttää maskia, Tarkki muistuttaa.
Rautatieliikenteenohjaus vastaa koko Suomen junaliikenteen turvallisesta kulusta 24/7 myös joulun pyhinä.
– Poikkeuksellinen vuosi on näkynyt myös rautateillä etenkin matkustajamäärissä. Tänä vuonna joululiikenne kulkee koronasta huolimatta lähes entisten vuosien tapaan, operatiivinen johtaja Veera Jämsén kertoo.
Rautatieasemien matkustajainformaatiojärjestelmä uudistuu merkittävästi loppuvuoden aikana sekä vuoden 2021 aikana. Uutta järjestelmää on otettu asteittain käyttöön pääkaupunkiseudulla. Matkustajat saavat jatkossa asemanäytöiltä entistä visuaalisempaa ja tarkempaa tietoa junista, niiden aikatauluista ja mahdollisista poikkeustilanteista.
– Myös kaikki kuulutukset tulevat yhdellä, selkeällä aseman uudella äänellä ja modernin ääniteknologian ansiosta myös poikkeusinformaatiota on aiempaa helpompaa tuottaa. Myös junalähdöt-palvelu tarjoaa entistä tarkempaa tietoa junien aikatauluista, pysähtymispaikoista ja häiriötilanteista, matkustajainformaatiopäällikkö Tuomas Lehteinen kertoo.
Lue myös: Ihmishengen arvo liikenteessä on tutkittu – se on Suomessa noin 2,4 miljoonaa euroa
Kommentoi Facebookissa