Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee 10 päivään – ”Vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu”

Vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu, yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä.

Vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu, yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä. (Kuva PPSHP)

Henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen.

KORONAVIRUS Koronaan liittyvää karanteeni- ja eristysaikaa lyhennetään; muutokset ohjeeseen tulevat voimaan maanantaina 12.10.2020. Siihen saakka noudatetaan nykyistä ohjeistusta. Muutos ei vaikuta sellaisen eristyksen tai karanteenin pituuteen, joka on alkanut ennen ensi maanantaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen muutos koskee sekä omaehtoista karanteenia että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia. Karanteeni tarkoittaa terveen, mutta yleisvaaralliselle tarttuvalle taudille altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumisvapauden rajoittamista.

Omaehtoinen karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään sekä myös tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.

– Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Juttuvinkki: Koronaepidemia vähensi alkoholinkulutusta – ravintolat suljettiin ja ulkomaanmatkailua rajoitettiin

Puumalainen toteaa, että jos koronaan viittaavia oireita ilmenee 10 päivän jälkeen altistumisesta, kannattaa silti tehdä oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Eristys tarkoittaa sairastuneen henkilön pitämistä erillään terveistä. Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivää. Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista.

– Koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tämän jälkeen erityisesti lievissä infektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti, vaikka osa oireista jatkuisikin, Puumalainen sanoo.

Vakavissa sairaalahoitoa vaativissa infektioissa eristysaika on edelleen vähintään 14 päivää.

Lue myös: Koronavirusepidemia on kiihtynyt selvästi lähes koko maassa – nyt raportoitiin 296 uutta tartuntaa

Kommentoi Facebookissa