Koronavirusepidemia on kiihtynyt selvästi lähes koko maassa – nyt raportoitiin 296 uutta tartuntaa

Välttämättömässä asioinnissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää, suositellaan käytettävän kasvomaskeja.

Kun turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää, kasvomaskeja suositellaan käytettävän. (Kuvituskuva AOP)

Viidennes uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

KORONAVIRUS Uusien COVID-19-tapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan. Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan. Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi.

Alueet ovat sairaanhoitopiirien johdolla antaneet oman kokonaisarvionsa epidemiatilanteesta.  Arvioiden mukaan tilanne on heikentynyt viidellä alueella. Omien arvioidensa mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoo, että virus voimistuu kohti syksyä ja talvea, myös Euroopassa tapausmäärät ovat kasvaneet. Mika Salmisen mukaan uusia tapauksia on raportoitu tänään 296.

Noin viidennes koko maan uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä. Eniten tartuntoja on saatu perhepiirissä, työpaikoilla, ravitsemisliikkeissä ja harrastuksissa. Tartuntoja on tullut runsaasti myös muissa yksityiselämän ja vapaa-ajan tilanteissa, kuten kotimaan matkailussa ja yksityisjuhlissa, erityisesti opiskelijoiden juhlissa.

Juttuvinkki: Koronakevään lemmikkibuumin surullinen käänne – ”Sekasotkun suurin kärsijä on syytön lemmikki”

Eri puolilla Suomea raportoitiin viikolla 40 yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja noin 10 prosenttia ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa. Vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on tapahtunut runsaasti isoja joukkoaltistumisia, jatkotartunnat ovat olleet yksittäisiä.

Tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 60 prosentissa tautitapauksista. Näitä suurin osa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa noin 75 prosentissa tapauksista tartunnanlähde jäi selvittämättä. Koko maan tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia oli peräisin perhepiiristä tai työpaikalta ja noin 10-15 prosenttia ravitsemisliikkeistä.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viikolla 40 yli 70 prosenttia todetuista tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla, ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Koko Suomen yhteenlaskettu tapausmäärä oli eilen 11 049 tapausta. Kuolemia on raportoitu 346. Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 500, mikä on noin 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Sairaalahoidossa oli yhteensä 31 potilasta, joista viisi oli tehohoidossa.

Lue myös: Uusia tiukempia rajoituksia ravintoloille viidessä maakunnassa – valomerkki tulee jo kello 22

Kommentoi Facebookissa