Koronapandemia moukaroi jääkiekkoa – Valko-Venäjän MM-kisojen tilannetta selvitetään

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden keväällä 2020 lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto perui useita jääkiekon alasarjatason MM-turnauksia, mutta nuorten ja miesten MM-kisoista pidetään kiinni.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti peruuttaneensa useita jääkiekon alasarjatasojen MM-turnauksia. Tulevana talvena ei tulla pelaamaan alasarjatasojen alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauksia eikä tyttöjen MM-turnauksia.

Alle 20-vuotiaiden miesten pääsarjatason MM-turnauksesta pidetään kuitenkin kiinni. Turnaus on määrä pelata vuodenvaihteessa Kanadan Albertan provinssissa sijaitsevissa Edmontonin ja Red Deerin kaupungeissa.

Raha tietysti ratkaisee. Koronapandemian takia yleisöä tuskin olisi mahdollista päästää otteluihin ja joukkueet joutuisivat olemaan kuplassa. Kustannukset alasarjatason ja tyttöjen MM-turnausten järjestelyille olisivat liian suuret.

Alle 20-vuotiaiden MM-turnauksella on sen sijaan isompia tv-sopimuksia. Kanadassa nuorten MM-kisat on hämmästyttävänkin suosittu tapahtuma ja turnaus on Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle taloudellisesti tuottava tapahtuma, joten sitä ei ole varaa jättää järjestämättä.

Yleisöä tuskin voi päästää nuorten MM-kisojen otteluihin. Päätös riippuu viime kädessä Kanadan ja Albertan provinssin poliittisten päättäjien ratkaisuista, mutta todennäköisesti turnaus pelataan tyhjille katsomoille.

IIHF ilmoitti myös siirtäneensä talven olympiakarsintaturnauksia Pekingin 2022 olympialaisiin. Karsinnoille kartoitetaan uusia ajankohtia.

Ensi keväänä järjestettävät naisten, miesten sekä alle 18-vuotiaiden poikien MM-turnaukset pysyvät toistaiseksi kalenterissa. Ne pyritään järjestämään, jos koronapandemia helpottaa.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Viime keväänä naisten, miesten ja poikien MM-turnaukset jäivät koronapandemian takia järjestämättä. Sveitsissä ohjelmassa olleen miesten MM-turnauksen peruminen toi IIHF:n kassaan ison loven.

Myös ensi kevään MM-turnaus on epävarmalla pohjalla, eikä pelkästään koronan takia. Valko-Venäjän poliittinen kriisi ja itsevaltaisen presidentin Aleksander Lukashenkon kovat toimet vastustajiaan kohtaan ovat johtaneet siihen, ettei Latvia halua MM-kisoja Valko-Venäjän kanssa enää järjestää.

IIHF ei ole tehnyt MM-turnauksen suhteen toistaiseksi muutoksia. Aikaahan MM-kisoihin on vielä kahdeksan kuukautta ja Valko-Venäjän poliittinen tilanne saattaa vielä muuttua.

– Hallitus päätti perustaa asiantuntijaryhmän arvioimaan kevään 2021 MM-kisojen tilannetta kokonaisuutena. Ryhmä esittelee oman näkemyksensä IIHF:n hallituksen seuraavassa kokouksessa, joka pidetään marraskuussa, kertoi IIHF:n hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Kalervo Kummola Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

– Päätöksiä kevään MM-kisojen kohtalosta voidaan siis odottaa aikaisintaan marraskuussa, Kummola kertoo ja toivoo, että marraskuuhun mennessä Valko-Venäjän tilanne kehittyisi positiiviseen suuntaan.

Jos Lukashenko pysyy vallassa, saattavat länsimaat boikotoida Valko-Venäjällä järjestettäviä kisoja. Nyt on jo selvää, ettei NHL-pelaajia MM-kisoissa nähdä koronapandemian aiheuttamien aikataulumuutosten takia.

Tulevan NHL-kauden ajankohdasta ei ole tehty vielä päätöstä. Mahdollisesti kausi alkaa vasta tammikuussa.

NHL:llä, KHL:llä ja muilla suuremmilla liigoilla riittää vielä rahaa, mutta pienemmissä jääkiekkomaissa tilanne alkaa olla tukala. Britannian EIHL-liiga ilmoitti jo peruuttaneensa kauden 2020-21 kokonaan.

Yleisöä Britanniassa ei voi urheilutapahtumiin päästää. EIHL:n pelaaminen ei olisi taloudellisesti järkevää, koska rahoittajaa ei ole.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valko-Venäjä uhoaa jääkiekon MM-kisoista – ”Ei politisoida urheilua”

Kommentoi Facebookissa