Koronapandemian aikana on erityisen tärkeää lopettaa tupakointi – ”Lisää vakavan koronataudin riskiä”

Suomalaisista aikuisista 11 prosenttia tupakoi ja lähes 5 000 suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Suomalaisista aikuisista 11 prosenttia tupakoi ja lähes 5 000 suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin. (Kuva Fotolia)

Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia.

TUPAKOINTI Tupakoinnin vuoksi menehtyy vuosittain noin 8 miljoonaa ihmistä.  Syöpäjärjestöt on aloittanut kampanjan, jossa pyritään kiinnittämään tupakoitsijan huomio siihen, että juuri koronapandemian aikana on tärkeää lopettaa tupakointi.

– Koronapandemian aikana tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää, sillä tupakointi lisää vakavan koronataudin riskiä, toteaa Syöpäjärjestöjen terveysjohtaja Juha Heino.

Syöpäjärjestöt painottaa kampanjassaan, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ja että lopettaminen on mahdollista.  Kampanja näkyy tammikuussa suurimpien kaupunkien ulkomainontapaikoilla.

Juttuvinkki: Raskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt – ”Taustalla kasvanut tietoisuus haitoista”

Suomalaisista aikuisista 11 prosenttia tupakoi ja lähes 5 000 suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.

Mitä aiemmin tupakoinnin lopettaa, sen parempi. Koskaan se ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, sillä varttuneellakin iällä tupakoinnin lopettaminen pidentää ikää ja parantaa elämänlaatua. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Syöpäjärjestöt tarjoaa lisätietoa tupakoinnin lopettamisesta ja tarjolla olevasta tuesta tupakkapandemia.fi -sivustolla.

Lue myös: Stressi ja elintavat ennustavat, kuinka pitkään elämme – tupakointi ja diabetes lyhentävät eniten elämää

Lopettamisohjeet lyhyesti

Aseta päivämäärä, jolloin lopetat tupakoinnin. Kun aihe on ajankohtainen, lopettamista ei kannata lykätä liian pitkälle tulevaisuuteen. Yleensä sopiva valmistautumisaika on noin kaksi viikkoa.

Jos haluat ensin vähentää tupakointia, tee siitä suunnitelma. Tällöin on helpompi onnistua vähentämisessä. Suunnittele myös lopettamisen ajankohta etukäteen.

Murra rutiinit. Ennen lopettamista on hyödyllistä murtaa tupakointirutiineja. Sen jälkeen lopettaminen ei ole niin suuri muutos. Voit venyttää tupakointivälejä, vaihtaa merkkiä, tai rajoittaa paikkoja, joissa tupakoit. Voit myös kokeeksi olla päivän tupakoimatta ja kokeilla, miltä se tuntuu.

Kun lopetat, hävitä kaikki tupakointivälineesi. Et tarvitse niitä enää. Näin ohitat houkutukset helpommin.

Ota käyttöön suunnitelmasi hankalien tilanteiden ohittamisesta, stressin lievityksestä ja vieroitusoireiden hoitamisesta.  Muista, että pahin mieliteko helpottaa jo minuuteissa. Pikkuhiljaa nikotiinin vieroitusoireet vähenevät ja laimenevat sekä sinun tekee yhä harvemmin mieli tupakoida.

Älä vaadi itseltäsi liikaa ensimmäisten päivien aikana. Muista, että kehosi ja mielesi vielä totuttelee elämään ilman tupakkaa. Sinun voi olla vaikea keskittyä tai olosi voi olla nuutunut, mutta se menee ohi muutamien päivien kuluessa.

Kiinnitä huomio onnistumisiin, palkitse itsesi. Onnittele itseäsi jokaisesta savuttomasta päivästä. Mieti, miten käytät säästyneet rahat ja miten palkitset itseäsi tästä saavutuksesta.

Kommentoi Facebookissa