Valekuollut turvapaikanhakija on tavoitettu Irakista – ”Häntä ei ole tapettu eikä hän ole kuollut”

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään törkeää petosta ja väärennöstä asiassa, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön väitettiin saaneen surmansa Irakissa.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään törkeää petosta ja väärennöstä asiassa, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön väitettiin saaneen surmansa Irakissa. (Kuva AOP)

Valtionsyyttäjä Sampsa Hakala vahvistaa Yleisradiolle, että turvapaikanhakijaa on kuultu Irakissa.

VALEKUOLEMA Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut oikeudenkäynti irakilaisen turvapaikanhakijan niin sanotussa valekuolemajutussa. Irakilaismiehen tytärtä sekä entistä vävyä syytetään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Aikoinaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Suomi sai asiassa tuomion ja määrättiin korvauksiin.

Valittajan isä oli hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua vuonna 2015 Irakiin palauttamista vastaan. Maahanmuuttovirasto hylkäsi turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevan hakemuksen. Hallinto-oikeus hylkäsi valittajan isän valituksen, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt asiassa valituslupaa.

Valittajan isä palasi Irakiin vapaaehtoisesti prosessin ollessa vielä kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valittajan esittämän tiedon mukaan hänen isänsä kuoli Irakissa paluunsa jälkeen ja Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

Juttuvinkki: Toinen pidätys irakilaisen turvapaikanhakijan valekuolemajutussa – ”Kyseessä on ollut suunnitelmallinen teko”

Poliisi puolestaan epäili, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

Valtionsyyttäjä Sampsa Hakala vahvistaa Yleisradiolle, että kyseinen irakilainen turvapaikanhakija on tavoitettu Irakissa. Miestä on kuultu Suomen viranomaisten tekemän oikeusapupyynnön pohjalta.

– Häntä ei ole tapettu eikä hän ole kuollut, Hakala kommentoi Ylelle.

Syytteessä oleva nainen on tunnustanut epäillyt teot osittain esitutkinnassa, mutta vastaajana oleva mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Poliisi epäilee törkeistä petoksista ja väärennöksistä myös valekuollutta miestä ja hänen vaimoaan, jotka eivät ole paikalla käräjäoikeudessa.

Lue myös: Saiko Irakiin palannut turvapaikanhakija surmansa? – Poliisi epäilee asiakirjoja väärennetyiksi ja henkilön olevan elossa

Kommentoi Facebookissa