SM-liigassa tilanne tukaloituu – seurojen jatko jopa uhattuna

KooKoo nostettiin kabinetin kautta SM-liigaan 2015

KooKoo nostettiin kabinetin kautta SM-liigaan 2015. (Kuva AOP)

Koronarajoitukset iskevät SM-liigaan rajusti. Jos pandemia pitkittyy, on seurojen toiminnan jatko uhattuna.

JÄÄKIEKKO SM-liiga ilmoitti maanantaina peräti 21 ottelun siirtämisestä myöhempiin ajankohtiin. Ratkaisu oli pakon sanelema, koska koronarajoitusten takia yleisöä ei saa päästää otteluihin vielä tammikuussa.

Ottelusiirtoja on luvassa aina huhtikuun puolivälin tietämiin asti. Esimerkiksi ottelu Tappara-Kärpät, joka piti pelata 27. tammikuuta, pelataankin vasta 12. huhtikuuta. Tapparalle tuli kaikkiaan seitsemän ottelusiirtoa.

SM-liigan runkosarja alkoi lokakuun alussa. Runkosarjassa pitäisi pelata 60 ottelukierrosta.

Toistaiseksi Liigajoukkueet ovat pelanneet 20–25 ottelua. Keväälle luvassa on melkoinen otteluruuhka.

Tyhjille katsomoille pelaaminen rokottaa seurojen taloutta tuntuvasti. Mikään salaisuus ei ole, että pienempien seurojen toiminta uhkaa olla vaakalaudalla.

Kouvolan KooKoo myöntää taloudelliset vaikeutensa rehdisti. Seuran toimitusjohtaja Sakari Välimaa antaa ymmärtää, että katsojia tulisi päästää pian halliin, jotta toiminnan jatkuminen olisi ensi kaudella mahdollista.

– Valitettavasti on myös edelleen jouduttu lomauttamaan henkilöstöä. Toivon hartaasti sitä, että helmikuussa saamme ottaa taas yleisöä, jotta meidän toimintamme jatkuu myös ensi kaudella, Välimaa sanoo KooKoon verkkosivuilla.

Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman

KooKoo tekee kaikkensa toiminnan pelastamiseksi. Mutta luonnollisesti lipputulot ovat seurojen budjeteissa merkittävässä osassa.

– Meidät on ajettu todella ahtaalle, ja kaikki keinot, joilla me voimme hankkia lisätuloja, ovat käytössä, vakuuttelee Välimaa.

Surulliset taloudelliset uutiset ovat jatkuneet pitkin kautta. Esimerkiksi JYP ja SaiPa lomauttivat valmennusjohtonsa.

Suomen jääkiekon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä tilanne on vieläkin surullisempi. Toiminta sarjassa on toistaiseksi keskeytynyt, koska tyhjille katsomoille pelaaminen tuottaisi seuroille merkittäviä taloudellisia tappioita.

Muuallakin Euroopassa tilanne on heikko. Britanniassa jääkiekkokausi peruttiin kokonaan. Monessa muussa maassa sarjat ovat pahentuneen koronatilanteen takia olleet keskeytyksissä.

Pohjois-Amerikassa NHL aloittaa kautensa tällä viikolla. Runkosarja pelataan tosin typistetyllä ohjelmalla, eikä peleihin ainakaan toistaiseksi pääse katsojia. Rahakkaiden tv-sopimusten takia NHL:n tilanne on kuitenkin parempi kuin Euroopan pääsarjoilla. Konkurssiuhkia ei ole näköpiirissä.

Venäjällä KHL puolestaan jatkaa toimintaansa lähes normaalisti. Sarjan rahoitus tulee lähinnä venäläisiltä energiayhtiöiltä, joilla varoja riittää. KHL on osana Venäjän valtion kulttuuripolitiikkaa ja valtiovalta ohjeistaa energiayhtiöitä sponsoroimaan jääkiekkoa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suurseurat Tappara ja Kärpät yllättävissä vaikeuksissa SM-liigassa

Kommentoi Facebookissa