Koronarokotteen toimituksissa suuria ongelmia – tehokkuutta yli 65-vuotiaille epäillään

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Suomessa palvelutalossa kuolemantapauksia, työt metrotyömaalla keskeytettiin ja brittimuunnosta Ilomantsissa.

KORONAVIRUS Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronavirusrokotteen toimituksissa Euroopan unionille sekä tehokkuudessa on ilmennyt viime päivinä ongelmia.

Astra Zenecan rokotetta kohtaan on esitetty epäilyjä, useat saksalaismediat uutisoivat rokotteen tehon olevan heikko yli 65-vuotiaille henkilöille. Lääkeyhtiö kiistää tiedot virheellisinä. Rokote on todennäköisesti saamassa myyntiluvan Euroopan lääkevirasto EMA:lta perjantaina, mutta mahdollisesti ainoastaan alle 65-vuotiaiden ihmisten rokotuksiin.

Brittiläis-ruotsalainen Astra Zeneca ilmoitti viime viikolla, ettei se kykene maaliskuun loppuun mennessä toimittamaan EU:lle lähellekään sellaista määrää rokotteita kuin oli ilmoitettu. Uutistoimisto Reutersin mukaan Astra Zeneca pystyy toimittamaan ainoastaan 31 miljoonaa rokoteannosta, kun alkuperäinen toimitusmäärä oli 80 miljoonaa. Selitykseksi on esitetty tuotanto-ongelmat Belgiassa sijaitsevalla tehtaalla.

Reutersin mukaan Intiassa sijaitseva maailman suurin rokotetehdas on myynyt kolme miljoonaa Astra Zenecan rokotetta Saudi-Arabiaan selvästi suuremmalla hinnalla, kuin mitä EU on sopinut maksavansa. Intiassa valmistettua rokotetta ei olla kuitenkaan ainakaan toistaiseksi toimittamassa Eurooppaan.

Euroopan unioni on vaatinut Astra Zenecaa selvittämään tarkemmin toimitusvajeen syyt ja toimittamaan lupaamansa rokotteet. Euroopan unioni on maksanut ennakkoon tilaamistaan rokotteista 336 miljoonan euron etumaksun, jonka tarkoitus oli varmistaa tuotantokapasiteetti.

Juttuvinkki: Koronarokotteista ei ole ilmennyt yllättäviä haittavaikutuksia – iäkkäiden potilaiden menehtymisiä selvitetään Ruotsissa ja Norjassa

Astra Zenecan rokote olisi kolmas EU:n hyväksymä rokote, kaksi aikaisempaa ovat Pfizer-Biontechin ja Modernan koronarokotteet. Astra Zenecan toimitusongelmat vaikeuttavat huomattavasti myös Suomen rokoteohjelmaa ja viivästyttävät aikataulua entisestään.

Koropandemian tilanne on heikkenemässä Suomessa. Esimerkiksi Espoossa palvelutalo Hopeakuussa on ilmennyt uusia koronavirustautitapauksia yhdellätoista työntekijällä ja yhteensä 20 asukkaalla, joista viisi sairastunutta on menehtynyt. Valtaosa palvelutalon asukkaista ja työntekijöistä on saanut koronarokotuksen ensimmäisen rokoteannoksen, paitsi koronavirustautia rokotushetkellä sairastaneet.

Ilomantsissa tammikuun aikana todetut koronavirustartunnat ovat puolestaan paljastuneet koronaviruksen brittimuunnokseksi. Tartuntaryppäässä on todettu yhteensä 21 koronavirustartuntaa. Tartunnat ja altistumiset ovat pääosin tapahtuneet perhepiirissä, mutta niihin on liittynyt myös laajempia altistumisia Ilomantsin peruskoulussa.

Espoossa Kivenlahden metrotyömaalla on todettu useilla henkilöillä koronavirustartuntoja. Kaikki työmaalla työskennelleet on ohjattu hakeutumaan koronatesteihin, viralliset karanteenipäätökset tekee tartuntatautiviranomainen. Työmaan työt on keskeytetty kahden päivän ajaksi 25.–26.1.2021 tilanteen tarkemman selvittämisen takia ja varotoimena jatkotartuntojen ennaltaehkäisemiseksi.

Lue myös: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä

Kommentoi Facebookissa