Kansallispuistoissa ennätysvilkas vuosi – koronapandemia vahvisti trendiä retkeilyn suosiosta

Pyhävaaralla Kuusamossa on monipuoliset talvipyöräilymaastot.

Pyhävaaralla Kuusamossa on monipuoliset talvipyöräilymaastot. (Kuva Jonna Kalliomäki)

Suomen kansallispuistojen käyntimäärä oli viime vuonna lähes neljä miljoonaa.

KANSALLISPUISTOT Metsähallituksen hoitamien kaikkien valtion suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä vuonna 2020 oli 9,2 miljoonaa käyntiä. Tästä kansallispuistojen käyntimäärä oli lähes 4 miljoonaa.

Kaikkien maastokohteiden käyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 17 prosenttia, ja kansallispuistojen 23 prosenttia. Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu olivat vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Koronapandemia ei kuitenkaan ole yksin syy luonnossa virkistäytymisen kasvuun.

Metsähallitus on seurannut kävijätrendejä vuodesta 2001. Koronapandemia vauhditti niistä monia, mutta ei aiheuttanut niitä. Esimerkiksi ensikertalaisten retkeilijöiden ja luonnosta monin eri tavoin nauttivien asiakasryhmien, kuten maastopyöräilijöiden ja nuorten määrät ovat kasvaneet.

Lisäksi lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut, ja luonnossa yövytään yhä useammin. Myös perinteisesti syrjäisten tai rauhallisten kohteiden suosio on kasvanut. Yhteistä kaikille kävijöille on luonnonrauhan hakeminen ja kauniista luonnosta nauttiminen.

Repovesi on luonnonkaunis, neljän vuodenajan monipuolinen eräretkikohde.
Repovesi on luonnonkaunis, neljän vuodenajan monipuolinen eräretkikohde. (Kuva Jouni Kallio)

Luontokohteiden palvelurakenteiden parantaminen ja kehittäminen Metsähallituksen Luontopalvelujen lisärahoituksella mahdollisti sen, että kansallispuistoihin ja luontokohteisiin voitiin vuonna 2020 vastaanottaa huomattavasti kasvaneet kävijämäärät.

– Panostukset luonnossa viihtymiseen tuovat tulosta. Olemme lisänneet rahoitusta luontokohteiden palvelurakenteiden parantamiseen, mikä todella tuli tarpeeseen. Hyvät retkeilyrakenteet houkuttelevat luontoon ja suojaavat sitä kulutukselta.

– Viime vuonna luonnossa virkistäytymisen hyödyt vielä korostuivat, kun suomalaiset löysivät luontoon uudella innolla. Olen iloinen, että tyytyväisyys kansallispuistoihimme ja muihin luontokohteisiimme pysyi samalla korkeana. Vuonna 2020 se oli 4,4 asteikolla 1-5, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Käyntimäärien ennustetaan pysyvän korkeana koronapandemian jälkeenkin, koska niiden kasvu on pitkän kehityksen tulos. Kun pandemia hellittää, myös ulkomaalaiset matkailijat palaavat. Myös valtion retkeilyalueiden käyntimäärät kasvoivat selvästi edellisvuodesta, noin 16 prosenttia ollen yhteensä yli 300 000.

– Ympäristöministeriöltä sekä maa- ja metsätalousministeriöltä saamiemme tärkeiden kertaluontoisten investointirahoitusten lisäksi Metsähallituksen Luontopalveluilla oli vuonna 2020 käytössään 7,5 miljoonan euron tasokorotus luonnonsuojelualueverkoston hoitoon, ja tänä vuonna tuo tasokorotus on 9,5 miljoonaa euroa, kertoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.

Pandemia vaikutti siihen, miten suojelualueiden asiakkaat käyttivät rahaa matkailuyrityksissä. Esimerkiksi ohjelmapalveluyrittäjien tilanne oli pääsääntöisesti hyvin hankala, koska ulkomaalaiset kävijät puuttuivat. Myös hotelli- ja ravintola-ala kärsi.

Kolin kansallispuistoon kuuluu myös saaria. Hiekkasaarella voi telttailla ympäri vuoden.
Kolin kansallispuistoon kuuluu myös saaria. Hiekkasaarella voi telttailla ympäri vuoden. (Kuva Metsähallitus/ Tea Karvinen)

Sen sijaan mökkimajoituspalveluja tarjoavilla yrityksillä oli monilla ennätysvuosi, ja esimerkiksi luontokohteiden lähistön ruokakaupat ja polttoaineen jakelupisteet saivat paljon uusia asiakkaita.

Luontokeskusten ja muiden asiakaspalvelupisteiden käyntimäärät laskivat kokonaisuudessaan 23 prosenttia – käynnit yhteensä 890 000 – johtuen siitä, että ne olivat pandemian takia suljettuina 16.3.–31.5. ja lyhyitä aikoja paikoitellen myös syksyllä. Kysyntä laski ennen kaikkea luontokeskuksissa, joissa sulku osui merkittävän sesongin aikaan.

Retkeilyneuvonnalle on kuitenkin ollut kova kysyntä. Metsähallitus lisäsikin asiakkaiden neuvontaa maastossa, ja tätä kehitystä halutaan jatkaa. Myös luonnossa liikkujia palvelevissa verkkopalveluissa oli huima kasvu.

Verrattuna edelliseen vuoteen Luontoon.fi-palvelun yksittäisten käyttäjien määrä kasvoi 49 prosenttia ollen 3,2 miljoonaa yksittäistä käyttäjää. Retkikartta.fi-palvelun käynnit puolestaan kasvoivat 44 prosenttia kaikkiaan 3,8 miljoonaan käyntiin.

Lue myös: Saimaan norppasaaristoja esitetään Unescon maailmanperintöluetteloon – ”Suomalaisen luonnonsuojelun symboli”

Kommentoi Facebookissa