KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että koronataudin sairastanut ei toistaiseksi yleensä tarvitse toista koronarokoteannosta rokotesuojan kannalta. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6–12 kuukauden ajan.
Taudin sairastanut saa tutkimusten perusteella yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta. Toinen rokoteannos nyt käytetyillä annosväleillä ei enää oleellisesti paranna yhden annoksen antamaa suojaa taudin sairastaneilla.
Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei kuitenkaan estä rokotuksen antamista, ja myös toinen rokoteannos voidaan tarvittaessa antaa esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä.
– On tärkeää hakea koronarokotus, vaikka olisikin saanut koronavirustartunnan aiemmin. Nykytiedon perusteella useimmissa tapauksissa yksikin annos kuitenkin toistaiseksi riittää, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Taudin sairastanut saattaa saada toisesta rokoteannoksesta voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja lihas- ja nivelkipuja. Seurantatutkimukset tulevat antamaan vastauksia siihen, tarvitaanko tehosteannoksia myöhemmin tulevaisuudessa.
Muutamassa poikkeustapauksessa koronataudin sairastaneenkin on hyvä ottaa kaksi rokoteannosta. Jos henkilö sairastuu koronavirustautiin alle kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, suositellaan toista rokoteannosta. Parhaan suojatehon muodostumiseksi rokotuksen ja sairastetun taudin välillä tulisi olla vähintään 6 viikkoa.
Lisäksi toista rokoteannosta suositellaan taudin sairastaneille 60 vuotta täyttäneille sekä vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, jos sairastumisesta tai saadusta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.
Lue myös: Lääkäriliitto vetoaa kansalaisiin – syövän ja sydänsairauksien hoitoja on jouduttu lykkäämään
Kommentoi Facebookissa