Koronavirus ja Ferrari-skandaali – F1-kausi starttaa hyvin sekavissa merkeissä

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla.

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla. (Kuva AOP)

Kansainvälinen Autoliitto FIA päästi laittomuuksista epäillyn Ferrarin kuin koiran veräjästä. Lisäksi F1-kautta varjostaa koronavirusuhka.

FORMULA 1 Formula ykkösten kausi alkaa ensi viikonloppuna Australian Melbournesta. Kauden asetelmien spekulointi on jäänyt koronaviruksen ja Ferrarin väitettyjen laittomuuksien takia kuitenkin sivurooliin.

Ferrarin epäiltiin viime vuonna huijanneen moottorinsa polttoainevirtauksissa. Kansainvälinen Autoliitto FIA ilmoitti myöhemmin tehneensä Ferrarin kanssa sovitteluratkaisun, jonka yksityiskohdat ovat salaisia.

FIA ei vahvistanut onko Ferrarin voimayksikkö laillinen, mutta ei vahvistanut sen laittomuuttakaan. Ferrarin ja FIA:n sopuratkaisu on vähintäänkin hämärä. Sen voiskin tulkita suorastaan tunnustukseksi Ferrarin laittomuuksista.

Viime syksynä Ferrarin suorituskyky heikkeni syksyllä äkillisesti, kun epäilyjä laittomuuksia tuli ilmi. Nyt Ferrarin tallipomo Mattia Binotto puolestaan ilmoittaa, ettei Ferrarin voimayksikkö välttämättä olekaan yhtä tehokas kuin viime kauden voimayksikkö oli.

Muut F1-tallit ovat raivoissaan. Ne harkitsevat oikeustoimia. Ferrari-kohu on jäämässä koronaviruksen rinnalla kuitenkin sivurooliin. Jos koronavirus jatkaa leviämistään Euroopassa, voi suuri osa kauden kisoista olla uhattuna.

Melbournessa ajetaan ensi viikonloppuna suunnitelmien mukaan ja katsojatkin päästetään paikalle. Viikkoa myöhemmin ohjelmassa on Bahrainin osakilpailu, johon koronavirusuhan takia ei päästetä yleisöä.

Vietnamin Hanoin katuradalla huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna F1-kisa on yhä määrä järjestää suunnitelmien mukaan. Kaksi viikkoa myöhemmin ohjelmassa ollut Kiinan Shanghain osakilpailu peruttiin jo helmikuussa.

Eurooppaan F1-kauden olisi määrä siirtyä toukokuun alussa. Toukokuun aikana pitäisi kilpailla Hollannissa Zandvoortissa, Kataloniassa Barcelonassa sekä Monacossa. Jos koronaviruksen leviämistä ei Euroopassa pian saada aisoihin, ovat nämä kilpailut vaakalaudalla. Tai mahdollisesti yleisöä ei päästetä katsomoihin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: MTV menettää F1-oikeudet – lähes 30 vuoden aikakausi päättyy

Kommentoi Facebookissa