MTV menettää F1-oikeudet – lähes 30 vuoden aikakausi päättyy

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla.

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla. (Kuva AOP)

Formula ykkösten lähetysoikeudet siirtyvät MTV:ltä ja C Morelta Viasatille ja Viaplaylle kauden 2021 jälkeen.

FORMULA 1 Formula ykkösten Suomen lähetysoikeudet vaihtavat kahden vuoden kuluttua kotia. Keskiviikkona tiedotettiin, että Nordic Entertainment Group (NENT Group) on hankkinut Formula 1 -oikeudet yksinoikeudella Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin vuosiksi 2022-2024.

Sopimus tarkoittaa, että Viaplayssa ja Viasatilla tullaan näkemään kaikki F1-harjoitukset, aika-ajot sekä varsinaiset kisalähetykset kaudesta 2022 alkaen. Kisoja Suomessa näyttänyt MTV ei jatka kisalähetyksiä kanavillaan kauden 2021 jälkeen.

MTV on näyttänyt kanavillaan F1-kisoja yksinoikeudella vuodesta 1994 lähtien. MTV on vuosien varrella profiloitunut juuri formulakanavana. Kisojen siirtyminen MTV:lle päättääkin Suomessa yhden aikakauden.

Formula ykkösistä tuli Suomessa suosittu urheilulaji jo 1980-luvulla Keke Rosbergin voitettua maailmanmestaruuden 1982. Keken aikana Suomessa näytettiin tosin vain muutama kisa kaudessa Yleisradion kanavilla ja lähes poikkeuksetta nauhoitettuina lähetyksinä.

Kaikki kauden F1-kisat näytettiin suomalaisilla tv-kanavilla vasta vuodesta 1991 lähtien, kun Mika Häkkinen ja Jyrki Järvilehto ajoivat molemmat sarjassa. Tuohon aikaan MTV ja YLE näyttivät kisoja vuorotellen, kunnes 1994 MTV haali kisalähetyksiin yksinoikeudet ja näytti kaikki kisat suorina lähetyksinä.

Mika Häkkisen mestaruusvuosina 1998 ja 1999 MTV:n F1-lähetykset rikkoivat toistuvasti miljoonan katsojan haamurajan. F1 nousi jääkiekon rinnalle Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi.

Vuonna 2007 MTV siirsi suorat F1-lähetyksensä maksukanaville. Nykyisin C More-brändinä tunnetussa MTV:n maksukanavajärjestelmässä F1 onkin merkittävässä roolissa.

Nykyään urheilulähetyksiä katsellaan netistä ja mobiilista yhä enemmän. Viaplay on profiloitunut tässä Suomessa yhä vahvemmin muun muassa Valioliigan ja NHL:n oikeuksillaan.

Vielä ei toki ole tiedossa, millainen rahasampo F1 tulee Suomessa 2020-luvulla olemaan. Kimi Räikkösen ura todennäköisesti päättyy kauden 2020 jälkeen. Myöskään Valtteri Bottaksella ei ole F1-sarjaan sopimusta kaudelle 2021.

Uutta suomalaista superlupausta ei pienempiin formulaluokkiin ole viime vuosina ilmaantunut. Onkin mahdollista, ettei suomalaisajajia tulla F1-sarjassa näkemään, kun lähetysoikeudet 2022 Viasatille siirtyvät.

Formula ykkösille on Suomessa yhä vahva faniryhmänsä. Satunnaisemmat katsojat kuitenkin vähenevät maksullisista lähetyksistä, jos suomalaiskuskeja ei ole kilpailemissa.

Ilmaiseksi F1-kisoja Viasatilla ja Viaplayssa tuskin näytetään. F1 ei kuulu niiden urheilusarjojen piiriin, joiden näyttäminen ilmaiskanavilla on määritelty pakolliseksi.

NENT Group on hankkinut viime aikoina itselleen paljon urheiluoikeuksia. Viasatilla ja Viaplayssa nähdään myös jääkiekon MM-kisat kevään 2023 jälkeen, jotka vuodesta 2012 ovat näkyneet MTV:n kanavilla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kuinka monta kisaa peruuntuu? – Formula ykkösten kausi starttaa epävarmuuden keskellä

Kommentoi Facebookissa