Koronavirusepidemia on pysynyt rauhallisena – suuri osa altistumisista tapahtuu vapaa-ajalla

THL suosittaa maskin käyttöä, kun ollaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

THL suosittaa maskin käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. (Kuva AOP)

Testausmääriin suhteutettuna positiivisia testituloksia on verrattain vähän.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että koronavirustilanne on edelleen Suomessa rauhallinen, vaikka tartuntojen määrä ja taudin ilmaantuvuus nousivat elokuun alussa kesä- ja heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Sittemmin ne ovat tasaantuneet ja pysyneet kuukauden verran suurin piirtein samalla tasolla.

Viimeisen seurantaviikon aikana 24.8.–30.8. tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 132 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla ilmoitettiin 187 tapausta. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,20 –1,30. Valtakunnallinen uusien tapausten ilmaantuvuus mainitulla viikolla oli 2,4 tapausta 100 000 asukasta kohden, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Suomessa on todettu edelleen sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tapauksia. Tartuntojen alkulähteitä on peräisin tasaisesti useista eri maista. Osa uusista todetuista tapauksista liittyy jo tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin. Kaikkien tartuntojen alkuperä ei kuitenkaan ole tiedossa. Kotoperäisissä tapauksissa tartunnanlähde oli tiedossa arviolta yli puolessa tapauksista.

Tiedossa on useampia joukkoaltistumisia kotimaassa, muun muassa suuremmissa perhe- ja yleisötapahtumissa sekä harrastusten yhteydessä. Altistumisista suuri osa liittyy vapaa-ajan viettoon, joskin ihmisiä on altistunut koronavirukselle myös työpaikoilla. Viime viikkoina on todettu myös useita joukkoaltistumisia päiväkodeissa, kouluissa ja opiskelupaikoissa. Altistuneiden määrän selvä kasvu ei ole toistaiseksi johtanut tartunnan saaneiden määrän selvään lisääntymiseen.

Juttuvinkki: Koronavilkulla jo miljoona latausta – Suomessa on todettu 56 uutta tartuntaa

Jatkotartuntojen estämisessä paikalliset terveysviranomaiset ovat onnistuneet erittäin hyvin. Tapausmääriä ja ilmaantuvuutta seuratessa on hyvä huomioida, että tämän hetken tartuntojen suora vertailu kevään 2020 epidemiatilanteeseen voi olla harhaanjohtavaa. Väestön tartunnoista havaittiin keväällä todennäköisesti pienempi osuus kuin mitä tällä hetkellä laajamittaisella testaamisella havaitaan.

Suomessa on tähän mennessä todennettu 8200 koronavirustapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 335. Parantuneita arvioidaan olevan noin 7350, eli yli 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Epidemiatilanne oli viimeisimmän seurantajakson aikana edelleen rauhallinen valtaosassa sairaanhoitopiirejä. Uusia tapauksia ei todettu seurantaviikolla lainkaan yhdentoista sairaanhoitopiirin alueella, ja vain viiden sairaanhoitopiirin alueelta raportoitiin enemmän kuin viisi tapausta. Sairaalahoidossa on yhteensä 9 potilasta, joista kaksi tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt pienenä heinäkuun alkupuolelta lähtien.

Laboratorioiden testauskapasiteetti on tällä hetkellä jo yli 16 000 näytettä päivässä. Viimeisen kahden viikon aikana koronavirustestejä on tehty yhä suurempia määriä, päivittäin 11 000–14 000 testiä. Valtakunnallisesti positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on pysynyt hyvin pienenä.

Lue myös: Analyysin hätkähdyttävä arvio – yli 7000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmalla

Kommentoi Facebookissa