KORONAVIRUS Hallitus on hyväksynyt neuvottelussaan sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman Suomen COVID-19 -rokotestrategian. Hallitus tekee strategiasta valtioneuvoston periaatepäätöksen myöhemmin tällä viikolla. Neuvottelussa käytiin läpi myös ministeriön selvitys rokotehankinnoista ja rokotejärjestyksestä.
Rokotestrategia on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä lääketieteellisin perustein, ja sen valmistelussa on kuultu asiantuntijoita. Strategiassa määritellään pääperiaatteet, joiden mukaan rokotusjärjestyksestä päätetään.
Valtioneuvoston mukaan on varauduttava siihen, ettei koronarokotetta saada samanaikaisesti kaikille. Lopulliset rokotuspäätökset voidaan tehdä vasta sitten, kun rokotteella on myyntilupa ja se on saatavilla. Suomen tavoite on, että koko väestö suojataan, kun myyntiluvallinen rokote on saatavilla.
Rokotteita tarjotaan maksutta kaikille, jotka niitä haluavat. Ministeriö arvioi, että ensimmäiset rokotteet saadaan maahan ensi vuoden alussa. Rokotukset aloitetaan mahdollisimman pian tämän jälkeen. Ensimmäisten laajojen tutkimusten alustavien tulosten perusteella kolmen ensimmäisen rokotevalmisteen suojateho on hyvä.
Koronarokotusta tarjotaan lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Alkuvaiheessa rokotetta tarjotaan ryhmille, jotka ovat koronapotilaita hoitava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö, ikääntyneet henkilöt sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Koronarokotteiden myyntilupien rajaukset voivat vaikuttaa rokotusjärjestykseen. Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta kohderyhmän tutkimusten valmistuttua.
Suomi on mukana EU:n yhteishankinnassa, mikä takaa mahdollisuuden saada useiden eri valmistajien koronarokotteita. Tällä hetkellä EU:n komissio on neuvotellut sopimuksen kuudesta eri koronarokotteesta. Suomi on mukana niistä viidessä, ja kuudetta sopimusta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Todennäköisenä ensimmäisenä käyttöön tulee Pfizerin ja Biontechin rokote, jonka jakamisesta Britannia on jo päättänyt. Muut rokotteet tulevat AstraZenecalta, Sanofi-GSK:lta, Johnson & Johnsonilta, Curevacilta ja Modernalta.
Käytännön rokotusjärjestelyjä koordinoivat sairaanhoitopiirit. Rokotuksia tulisi järjestää riittävän suurissa julkisen terveydenhuollon yksiköissä, tai niiden ohjaamana suurissa työterveyshuollon yksiköissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut sairaanhoitopiirien lääkejakelukeskuksia ja ohjaa rokote-erien toimitusta, säilytystä ja kuljetusta.
Rokottaminen tulee myös suunnitella siten, että rokotustiedot siirtyvät ajantasaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Rekisterin avulla seurataan rokotusten toteutumista, tehokkuutta ja turvallisuutta.
Kommentoi Facebookissa