Koronavirustartuntojen määrän kasvu on tasaantunut – myös positiivisten näytteiden osuus laskenut

Vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu, yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä.

Vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu, yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä. (Kuva PPSHP)

Uusien tartuntojen tartunnanlähde on kuitenkin edelleen epäselvä noin puolessa tartunnoista.

KORONAVIRUS Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi kuukauden ajan, mutta viimeisimmän viikon aikana nousu näyttää loiventuneen. Edelliseen viikkoon verrattuna myös positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti.

Viikolla 42 uusien tapausten ilmaantuvuus oli 22,2 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se edeltävällä viikolla oli 29,2 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tästä ei kuitenkaan voi vielä päätellä, miten tilanne kehittyy pidemmällä aikavälillä. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,30-1,45.

Osalla alueista tartuntojen jäljitystyön viiveitä on saatu lyhenemään. Uusien tartuntojen tartunnanlähde on kuitenkin valtakunnallisesti edelleen epäselvä noin puolessa tartunnoista.

Koko maan uusista tartunnoista kolmannes todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Alueellisia eroja kuitenkin on: esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirin alueella valtaosa tartunnoista todettiin edelleen henkilöillä, jotka eivät olleet karanteenissa.

Viikolla 42 kaikista tapauksista noin 80 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla ja lähes 50 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on alle 10 prosenttia, yli 70-vuotiaiden osuus on hyvin pieni.  Yli 70-vuotiaat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, ja riskiryhmien suojeleminen on edelleen tärkeää vakavien koronatapausten ehkäisemiseksi.

Juttuvinkki: Ravintoloiden säännöksiä ollaan muuttamassa – tiukimmat rajoitukset yökerhoille, baareille ja pubeille

Valtaosa uusista tartunnoista oli peräisin kotimaasta ja vain pieni osa, alle 5 prosenttia ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa.

Tartunnoista, joissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia tapahtui perhepiirissä. Yli neljäsosa tartunnoista oli peräisin vapaa-ajan tilanteista, joissa korostuvat yksityiset juhlat, illanvietot ja muut lähipiirin tapahtumat. Viidesosa tietoon tulleista tartunnoista raportoitiin työpaikoilla, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

Joukkoaltistumistapahtumia kuvattiin neljässätoista sairaanhoitopiirissä. Neljässä sairaanhoitopiirissä tapahtui joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin kolmasosa tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa.

Suomessa on tänään todettu 184 uutta koronavirustartuntaa, kaikkiaan tartuntoja on tilastoitu yhteensä 14 255. Tartuntojen kasvu on ollut suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa on todettu 102 uutta koronavirustartuntaa. Tähän mennessä Covid-19 -tautiin on Suomessa kuollut 355 ihmistä.

Lue myös: Oikeuskanslerinvirastolta kovat moitteet koronatoimista lentoasemilla – ”Sosiaali- ja terveysministeriöllä on ollut vastuu”

Kommentoi Facebookissa