Uusi Superliiga uhkaa mullistaa eurooppalaisen jalkapallon

Paris Saint-Germain juhlii maalia

Paris Saint-Germain juhlii maalia. (Kuva AOP)

Eurooppaan ollaan perustamassa uutta jalkapallon Euroopan Valioliigaa. Siinä pelaisivat kaikki maanosan rahakkaimmat seurat ja maailman parhaat pelaajat.

JALKAPALLO Mestareiden liigan kausi käynnistyi tällä viikolla. Koronarajoituksista huolimatta sarja on edelleen merkittävä rahasampo niin seuroille kuin Euroopan jalkapalloliitto UEFA:llekin.

Avauskierroksen merkittävä yllätys oli Ukrainan sodan takia evakossa jo kuuden vuoden ajan pelanneen Shahtar Donetskin 3-2 -voitto Real Madridista. Shokkitulosta lisäsi fakta, että Shahtar joutui otteluun kakkosmiehistöllään.

Muissa huippuseurojen peleissä altavastaajat eivät juhlineet. FC Barcelona voitti Ferencvarosin 5-1, RB Leipzig löi Istanbul Basaksehirin 2-0 ja Atalanta murjoi Midtjyllandin 4-0. Niin sanotuissa huippuotteluissa hallitseva mestari Bayern München voitti Atletico Madridin 4-0 ja viime elokuussa pelatun finaalin hävinnyt Paris Saint-Germain taipui Manchester Unitedille 1-2.

Real Madrid on shokkitappiostaan huolimatta yhä vahva suosikki jatkoon. B-lohkon muiden joukkueiden Borussia Mönchengladbachin ja Interin 2-2 -tasapeli oli Realin kannalta hyvä tulos. Yllätystappio Shahtarille oli Realilta yksittäistapaus.

Superyllätykset ovat olleet Mestareiden liigassa harvinaista herkkua. Toissa kaudella Ajax Amsterdam eteni peräti välieriin ja viime kaudella Atalanta Bergamo ylsi puolivälieriin. Muuten isot seurat ovat dominoineet.

Raha ratkaisee. Euroopan jalkapallossa ei ole Pohjois-Amerikasta tuttua varausjärjestelmää. Ökyomistajat pumppaavat seuroihin rahaa ja pelaajien palkkakehitys on viime vuosina ajautunut epäterveelle pohjalle. Suurista seuroista tulee entistä suurempia.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Nykymuotoinen Mestareiden liiga Euroopan korkeimpana tasona saattaa pian olla tiensä päässä. Suunnitteilla on nimittäin suurseurojen omistama Euroopan Valioliiga.

Kyseessä olisi eri lähteiden mukaan parinkymmenen seuran kokonaisuus. Englannista mukana olisivat todennäköisesti Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea ja Tottenham.

Muita Euroopan Valioliigan seuroja olisivat mahdollisesti FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain, Juventus, Inter, AC Milan, AS Roma, Bayern München, RB Leipzig, Borussia Dortmund jne.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on tuoreimpien tietojen mukaan sittenkin tukemassa sarjaa. UEFA on aiemmin vastustanut, minkä ymmärtää, koska Mestareiden liiga on UEFA:lle hyvä rahastuskeino.

Käytännössä FIFA:n tuki ratkaisee liigan perustamisen kohtalon. Onhan FIFA:lla yhä korkein vaikutusvalta jalkapalloon liittyvissä asioissa ja ilmeisesti seurat takaavat, että FIFA ja UEFA saavat uudesta bisneksestä rahaa.

Euroopan Valioliigasta tulisi todennäköisesti maailman rahakkain urheilusarja. Siinä pelaisivat kaikki maailman parhaat jalkapalloilijat.

Perinteitä vaalivat ovat tietenkin ideaa vastaan. Faniboikottejakin lienee luvassa.

Mutta jalkapallon bisneskehityksessä uusi huippusarja on väistämätöntä seurausta urheilubisneksen kehityksessä. Seurojen superfanit eivät kykene uuden sarjan syntyä estämään.

Jalkapallon maailmanlaajuinen suosio on 2000-luvulla kasvanut räjähdysmäisesti. Euroopan Valioliiga voi olla myös ratkaisu maanosan seuroille kansainvälisessä kilpailussa.

Maailman mahtavimmaksi talousmahdiksi matkalla oleva Kiina panostaa jalkapalloon rajusti. Raha lopulta ratkaisee ja Kiinan seurat saattavat tulevaisuudessa olla palkkojen suhteen houkutteleva vaihtoehto maailman parhaille. Urheilussa päätöksiä ei kuitenkaan tehdä perinteiden vaan rahan takia.

Euroopan Valioliiga saattaisi käynnistyä vuonna 2022. Tosin ajankohta saattaa siirtyä vuoteen 2024, kun nykyisen Mestareiden liigan tv-sopimus päättyy.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat muuttui alisuorittajasta ylisuorittajaksi – materiaalissa silti vielä puutteita

Kommentoi Facebookissa