Kotimainen koronatutkimus – Biontech-Pfizerin koronarokote tehoaa hyvin myös virusmuunnoksiin

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Koronavirusrokotteiden tehoa selvitettiin terveydenhuollon työntekijöillä.

KORONAVIRUS Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan, Helsingin yliopistollisen sairaalan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa koronavirusrokotteiden tehoa 180 terveydenhuollon työntekijältä, joista kukin oli saanut kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin mRNA-rokotetta.

Täyden rokotesarjan saaneilla todettiin erittäin hyvä vasta-ainetaso koronavirusta ja sen alfamuunnosta, aikaisemmalta nimeltään Britannian muunnosta vastaan. Koronaviruksen beetamuunnosta, entistä Etelä-Afrikan muunnosta, vastaan suoja oli joissain määrin heikentynyt, mutta edelleen suhteellisen hyvä. Tutkimuksessa ilmeni, että rokotteet antoivat paremman suojan kuin lieväoireisena sairastettu koronavirustauti.

Tutkimusta jatketaan, ja se keskittyy seuraavaksi rokotteiden antaman suojan pitkäaikaisseurantaan sekä rokotteiden tehoon muita koronavirusmuunnoksia, esimerkiksi deltamuunnosta eli niin sanottua Intian muunnosta vastaan. Tutkimuksessa selvitetään jatkossa myös muiden käytössä olevien koronavirusrokotteiden tehoa.

Lue myös: HUS:n alueella jo yli 200 Venäjän matkaan liittyvää koronatartuntaa – karanteenissa lähes 500 henkilöä

Kommentoi Facebookissa