Englanti selätti Saksa-peikkonsa – komea voitto Wembleyllä

Englanti lähetti Saksan kotiin voitettuaan neljännesvälieräottelun 2-0 (Kuva: Shaun Botterill / UEFA)

Englanti lähetti Saksan kotiin voitettuaan neljännesvälieräottelun 2-0. (Kuva: Shaun Botterill/ UEFA)

Englanti voitti jalkapallon EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Saksan maalein 2-0.

JALKAPALLO Gareth Southgate oli pelaajana 1996 mokaamassa rankkarikilpailussa EM-kotikisoissa, jolloin Saksa päihitti Englannin välieräottelussa. 25 vuotta myöhemmin Southgate toimi Englannin päävalmentajana, kun Englanti voitti Saksan EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Wembleylla 2-0.

Tunnelmasta Southgate oli haltioissaan.

– Pelaajille ja katsojille tämä on valtava juttu. En ole kokenut tällaista. Energia oli stadionilla mahtava. Vaikean vuoden jälkeen tämä ilo on erityistä miljoonille ihmisille ja olen siitä iloinen, hän sanoi.

Southgate piti Saksa-peliä hyvin tasaisena. Hänen mukaansa Englanti voitti, koska pelasi fiksusti.

– Esityksemme taso oli todella korkealla. On ollut aina kysymys siitä, pärjäämmekö isoja maita vastaan. Tänään meidän piti olla kärsivällisiä. Meillä on aina ollut intohimoa ja sydäntä, mutta tänään käytimme päätä ja siitä olen iloinen. Olimme järkeviä pallon kanssa ja puolustimme hienosti. Lähdimme hienosti vastahyökkäyksiin. Astuimme askeleen eteenpäin.

Voitto Saksasta on Englannissa erityinen juttu, mutta Southgate muistuttaa turnauksen olevan pahasti kesken.

– Iso tulos. Englanti ei ole voittanut Saksaa pudotuspeleissä sitten 1966 pelatun MM-finaalin. Pelaajat kirjoittivat historiaa. Mutta turnaus jatkuu. Nyt täytyy mennä Roomaan pois faniemme luota. Siitä tulee erilainen kokemus.

Southgate muistuttaa, että seuraava matsi tulee vastaan hyvin pian.

– Puhuimme pukuhuoneessa jo lauantaista. Tämä oli fyysisesti ja henkisesti raskas peli ja meidän on oltava valmiita silloinkin. Emme ole vielä saavuttaneet tavoitettamme.

Englannin ainoa kulta on maailmanmestaruus vuoden 1966 kotikisoissa. Sen jälkeen Englanti on pettänyt odotuksia useasti.

Southgaten mukaan hänen nuori joukkueensa ei ajattele menneitä.

– En voi muuttaa sitä, että emme pelanneet 1996 finaalissa. Mutta näillä nuorilla kavereille on mahdollisuus tehdä historiaa. Heille ei ole tärkeää muuttaa jotain tai ajatella sitä haasteena. He ottavat haasteen omalla tavallaan ja pyrkivät voittamaan mestaruuden.

Joachim Löw jättää Saksan maajoukkueen

Joachim Löwin 15 vuotta kestänyt pesti Saksan päävalmentajana päättyi tiistaina. Löw myönsi, ettei Saksa pelannut parasta peliään.

– Olemme todella pettyneitä, pelaajat, valmennusjohto ja taustatiimi. Viime viikkoina meillä oli joukkueessa hieno henki, mutta tänään emme vain saaneet sitä kentälle. Emme olleet tarpeeksi tehokkaita, Löw summasi ottelun.

Löw katsoi, että suurin syy tappioon oli viimeistelytehokkuus paikoista.

– Kyse oli kärsivällisyydestä. Otimme ehkä liikaa riskejä. Piti ottaa paikoistaan etua. Englanti teki ensimmäisestä paikastaan maalin ja me emme tehneet. Thomas Müller ei onnistunut paikassaan ja Englanti teki toisen maalin. Yritimme hyvin, mutta emme olleet tarpeeksi kliinisiä viimeistelyssä.

Löw korosti, että hänen joukkueensa taso olisi kyllä riittänyt voittoon.

– Laatua meillä oli kyllä. Kyse oli pudotuspelistä. Tiesimme, että jokainen virhe voisi olla ratkaiseva. Ehkä meiltä puuttui kokemusta tällaisista paikoista. Kaikki tekivät kovasti töitä. Mutta emme olleet tarpeeksi tehokkaita.

Löwin taival maajoukkueen päävalmentajana oli harvinaisen pitkä. Siihen mahtui MM-kulta, EM-hopea, MM-pronssi, EM-kisojen välieräpaikka.

– Olihan 15 vuoden aikana paljon positiivisia asioita. Voitimme maailmanmestaruuden 2014 ja Confederations Cupin 2017 nuorella joukkueella. Vuonna 2018 oli muutamia ongelmia. Mutta näitä kaikkia kokemuksia en voi unohtaa. On ollut paljon hienoja hetkiä. Voin ottaa mukaani paljon positiivisia asioita 15 vuodesta. Haluan kiittää kaikkia pelaajia ja muita, jotka ovat olleet mukana. Sekä faneja myös, hän totesi.

Löw on 61-vuotias. Hän ei ole vielä päättänyt, mitä tekee seuraavaksi.

– En ole päättänyt vielä mitään. Olen valmistautunut vain tähän turnaukseen. 15 vuoden jälkeen on hyvä pitää vähän taukoa ja saada vähän energiaa. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia. Näin tämän isona haasteena, kun päätin, etten jatka tehtävissäni. Nyt on iso pettymys. Tarvitsen aikaa. Otan tästä kokemuksesta oppia, hän päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Sveitsi tiputti Ranskan – edellisten MM-kisojen sankari mokasi rankkarikisassa

Kommentoi Facebookissa