Ukraina juhlii – Ruotsin kisoille dramaattinen päätös

Ukraina tuuletttaa voittomaalia Ruotsia vastaan (Kuva: Steve Bardens / UEFA)

Ukraina tuuletttaa voittomaalia Ruotsia vastaan. (Kuva: Steve Bardens/ UEFA)

Ukraina voitti Ruotsin 2-1 ja eteni EM-futiksen puolivälieriin. Voittomaali syntyi jatkoajan viime hetkillä.

JALKAPALLO Ukraina otti jalkapallon EM-kisojen neljännesvälieräottelussa yllätysvoiton Ruotsista. Peli päättyi Ukrainan 2-1 -voittoon Artem Dovbykin tehtyä voittomaalin jatkoajan lopulla.

Ukrainan päävalmentaja Andriy Shevtshenko oli ilahtunut, että paikan päällä Glasgowssa oli niin paljon ukrainalaisia.

– Haluan onnitella kaikkia ukrainalaisia faneja tästä historiallisesta hetkestä. Tänne oli vaikea päästä, mutta täällä oli paljon ukrainalaisia. Kuulimme teidät ja saimme voimaa teidän kannustuksestanne. Kiitos kuuluu myös kaikille, jotka kotimaasta kannustivat meitä ja presidentille, joka kannusti meitä ennen peliä, Shevtshenko sanoi.

Ruotsin Marcus Danielson oli ottelun ratkaisevia pelaajia. Hän teloi Ukrainan Artem Besedinin jalan tultuaan taklauksessaan nappulat edellä Besediniä päin. Besednillä lienee edessään muutaman kuukauden tauko jalkapallosta.

– Lääkäri tutki hänet ja toivomme, etteivät hänen polvensa nivelsiteet menneet pahempaan kuntoon. Se oli kova potku. Sellaista tapahtuu jalkapallossa, mutta tällaiset hetket ovat vaikeita. Artemilla on ollut todella vaikeaa viime vuosina. Tuemme häntä kaikin tavoin, Shevtshenko sanoi.

Shevtshenko ilahtui, että hänen pelaajansa taistelivat tiukasti, eivätkä antaneet periksi.

– Ruotsin joukkue on hyvin organisoitu ja he pelaavat omalla tyylillään. Tehtävämme oli tänään suojella maaliamme ja tehdä töitä alueilla, joilla Ruotsilla saattoi olla etua. Olen hyvin kiitollinen pelaajilleni, että he tekivät kaikkensa.

Ukrainalla on aikaa valmistautua seuraavaan peliin Englantia vastaan vain kolmen päivän ajan. Ruotsi-otteluun valmistautumisaikaa oli viikko.

Shevtshenko ei vielä osannut sanoa, kuinka moni pelaajista ei ole kunnossa Englantia vastaan.

– Oli hyvä, että oli paljon aikaa valmistautua tähän peliin. Nyt ei ole paljoa aikaa. Nyt täytyy nopeasti toipua fyysisesti ja henkisesti. Lääkärit huolehtivat ensin Besedinistä. Huomenna katsotaan sitten muiden tilannetta. Oli kova peli. Palkinto lopussa oli hieno, eikä kukaan halunnut antaa periksi. Siksi tuli jatkoajalla tällaisia törmäyksiä, hän sanoi.

Shevtshenko tietää kyllä, että vastaan tulee todella kova joukkue. Voittihan Englanti aiemmin tiistaina Saksan 2-0.

– Englannilla on kova joukkue ja erinomainen valmentaja. Tiedämme, miten kova peli on tulossa. Huomisesta aloitamme valmistautumisemme. Haluamme saavuttaa siitä pelistä positiivisen tuloksen.

Ruotsin leirissä mielet matalalla

Ruotsille tappio oli karvas. Olihan joukkue voittanut alkulohkonsa ja lähti Ukraina-peliin suosikkina.

– Pelasimme joukkuetta vastaan, joka puolusti enemmän. He onnistuivat menemään johtoon, mutta tasoitimme juuri ennen taukoa. Toisella puoliajalla meillä oli todella hyviä paikkoja. Osuimme poikkipuuhun. Emme käyttäneet paikkojamme, kommentoi Ruotsin päävalmentaja Jan Andersson.

– Jatkoajalla saimme punaisen kortin. Piti taistella. Tätä tulosta on vaikea ottaa vastaan. Todella karvas tappio, Andersson jatkoi.

Danielsonin tuomiosta Andersson ei ruvennut purnaamaan. Tulihan mies nappulat edellä Ukrainan Artem Besedinin nilkkaan.

– Olin hyvin yllättynyt. En ole nähnyt sitä kunnolla, mutta tuomio oli varmaan oikea, koska kollegani penkillä sanoivat, että se oli punainen kortti, Andersson sanoi.

Ukrainan voittomaali harmitti Anderssonia.

– Ei ole muuta arvioitavaa, kuin että hän osui aivan lopussa. Saimme pidettyä Ukrainan poissa paikoilta. Varmaankin voittomaali olisi ollut estettävissä.

Tunnelma olikin Ruotsin pukukopissa alamaissa.

– Ei ollut paljoa sanottavaa valmentajana pukuhuoneessa. Kaikki ovat todella pettyneitä. Puhumme sitten huomenna, Andersson taustoitti tunnelmia.

Ruotsi ei hävinnyt EM-turnauksessa yhtään peliä varsinaisella peliajalla. Andersson piti turnauksen antia hyvänä, vaikka Ukraina-peli päättyikin ikävästi.

– Pelasimme ok turnauksen, vaikka hävisimme tämän pelin. Voitimme lohkomme. Olimme lähellä päästä jatkoon tästä pelistä ja oli hyvä mahdollisuus. Tuntui tietysti karmealta tällä tavalla.

Andersson totesi pettymyksensä keskellä pitävänsä Ruotsin maajoukkueen tulevaisuutta lupaavana.

– Olen vakuuttunut, että joukkueella on hyvä tulevaisuus. Keräämme voimia ja jatkamme MM-karsintoihin. En ole huolestunut, sillä hyviä nuoria pelaajia on tulossa maajoukkueeseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Englanti selätti Saksa-peikkonsa – komea voitto Wembleyllä

Kommentoi Facebookissa