KOTIVARA Kauppaan pääsyn voi estää moni asia, mutta nyt myös koronavirusepidemia. Jos tartunnan saa vaikka lähipiiriin kuuluva, niin terveelläkin ihmisellä on poikkeuksetta edessään 14 vuorokauden karanteeni. Tällöin myös kaupassa käynti on kiellettyjen asioiden listalla.
Poikkeustilanteita varten muun muassa Martat kehottavat ihmisiä omatoimiseen varautumiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa ensisijaisesti ruokatarvikkeiden varaamista koko perheelle vähintään 72 tunnin tarpeeseen, mutta tavallisen ihmisen ei ole mahdotonta varautua myöskään kahden viikon kotona oloon.
Martat ovat laatineet selkeän ohjeistuksen kotivaran eli kodin ruokavaraston sisällöstä.
– Näkkileipää, korppuja, ryynejä ja säilykkeitä kannattaa aina pitää varastossa. Myös erilaiset pussikeitot, lastenruoat sekä marjat ja mehut ovat kelpo lisä kodin ruokavarastoon. Mutta unohtaa ei sovi myöskään erikoisruokavaliota tarvitsevia eikä perheen lemmikkejä. Esimerkiksi eläinten kuiva- ja märkäruokaa kannattaa varata sen verran reilusti, että syötävää riittää useammaksi viikoksi, Pyhäjoen Marttojen Orvokki Anttila tietää kertoa.
Poikkeustilanteita varten on syytä täydentää mahdollisuuksien mukaan myös pakastinta.
– Lihaa, leipää ja kalaa löytyy aina. Samoin kuin itse valmistettuja keittoja, liharuokia ja leivonnaisia. Ja kotivarahan on hyvin pitkälle normaalia ruokarytmiä eli kaikki käytetään ennen vanhenemista ja tilalle hankitaan sitten uutta.

Kotivara on vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi. Kyseisellä varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.
Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Kotivaran voi kasata sellaisista elintarvikkeista, joita käyttää muutenkin.
Esimerkkejä kotivarasta:
* juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
* tuoreita hedelmiä, kasviksia, juureksia sekä säilykkeitä
* leipää, näkkileipää, riisikakkuja ja korppuja
* pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
* hilloja, soseita
* muroja, myslejä, hiutaleita
* mehuja, mehukeittoja
* huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
* kala-, liha- ja papusäilykkeitä
* lastenruokia
* pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
* erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
* välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
* lemmikeille ruokaa
Muut välttämättömyystarvikkeet
* lääkkeet
* erityisruokavalion elintarvikkeet
* tölkinavaaja
* radio ja paristot
* hygieniatarvikkeet
* vaipat yms.
* tuorekelmut, teippi, muovipurkit
* taskulamppu ja paristo
* joditabletit
* kynttilät – ja tulitikut
* käteistä rahaa
* lemmikkieläinten tarvikkeet
Vesi on tärkein
Pullotettua vettä on hyvä pitää kotona aina varalla. Vettä tarvitaan juotavaksi noin 2 litraa päivässä. On myös tärkeää, että kotoa löytyy kannellisia puhtaita astioita veden säilytykseen ja kuljetukseen.
Lue myös: Katastrofin sattuessa Pasi vie perheensä turvaan minuuteissa
Kommentoi Facebookissa