KOTIKOULU Koronaviruksen myötä myös perusopetus on siirtynyt kouluista koteihin. Opetus annetaan ainakin näillä näkymin etänä huhtikuun 13. päivään saakka. Hallitus päättää kuitenkin ensi viikon alussa tarkemmin, pysyvätkö koulut suljettuina kesälomaan saakka.
Etäopetus on tuonut mukanaan haasteita, mutta vastapainoksi koti on osoittautunut kuitenkin mukavaksi oppimisympäristöksi.
Näin koetaan ainakin liminkalaisessa perheessä, jossa lapset, Juuso, 12 sekä yhdeksänvuotias Milla käyvät kotikoulua vanhempiensa Hanna ja Pekka Luukisen johdolla.
– Opiskelu on sujunut alusta lähtien hyvin mallikkaasti. Koulun tuki on ollut jopa odotettua isompaa ja toiminut kaikin puolin hyvin. Lisäksi lapset ovat pärjänneet koulussa muutenkin hyvin, joten en koe oppimista kotiympäristössä minkäänlaisena huolena, Hanna-äiti luonnehtii tyytyväisenä.

Aamu alkaa yhteispalaverilla
Vaikka valmiudet etäopiskelun antamiseen vaihtelevat kunnittain, niin Luukisen perheen kohdalla kotikoulu on luonnistunut alusta lähtien jouhevasti.
– Koulu on ollut alusta lähtien tiiviissä yhteydessä kotiin ja meihin huoltajiin. Koululta tarjottiin jopa koneita kotien käyttöön, mutta meidän kohdalla niihin ei ole ollut tarvetta. Läppäreiden ja tablettien lisäksi molemmilla lapsilla on myös omat älypuhelimet, joten katsoimme, että pärjäämme näillä.
Kotikoulun jouhevuus näkyy Hannan mukaan myös siinä, että koulupäivä alkaa aamuyhdeksältä verkossa tapahtuvalla MEET-tapaamisella.
– Tällöin luokka ja opettaja käyvät yhdessä läpi päivän asiat ja samalla on mahdollisuus esittää myös kysymyksiä. Opettajat tiedustelevat lisäksi kodin kuulumisia sekä oppilaalta että huoltajilta. Tämä on todella hieno ja kannustava toimintatapa.
Hanna selvittää, että opettajaan saa olla virka-aikana yhteydessä Wilma-viestein, soittamalla tai WhatsAppin kautta, joten opiskelu ei jää kiinni ainakaan tiedonkulusta.
Itse tehtävät Luukisen kotikoulussa suoritetaan pääsääntöisesti tietokoneella, josta ne siirretään suoraan opettajan koneelle.
– Lapset voivat halutessaan tehdä ne myös suoraan kirjaan tai vihkoon ja lähettää sitten opettajalle kuvat tehtävistä, Hanna tarkentaa.

Liikuntatunnit luonnossa
Etäkoulun päivät ovat opiskelun suhteen lähes normaalikouluun verrattavissa. Ainakin Luukisen perheessä.
– Päivän runko koostetaan aina edellisenä iltana valkotaululle. Siihen merkitään muun muassa lounas ja pari ulkovälituntia. Tehtävistä riippuen kotikoulun tunti ei ole kuitenkaan aina 45 minuutin mittainen. Kaikki tulee kuitenkin tehtyä ajallaan ja tavoitteiden mukaisesti.
Hanna-äiti myöntää, että etäkoulun alkuvaiheessa oli pientä jännitystä siitä, että kuinka paljon vanhemmat joutuvat itse toimimaan opetustehtävissä.
– Tämä huoli oli turha. Opettajat hoitavat esimerkillisesti opettamisen ja meille vanhemmille jää lähinnä koulutöiden valvominen. Tietenkin autamme tarvittaessa ja tämä on tuonut mukavaa vaihtelua myös omaan, maatalousyrittäjän arkeen, Hanna kiittelee.

Soveltaminen on sallittua
Kolmas- ja viidesluokkalaisen koulupäivään kuuluu luonnollisesti muutakin kuin matematiikkaa ja lukutaidon harjoittelemista.
– Näissä olosuhteissa soveltaminen on sallittua, joten esimerkiksi kädentaitoja harjoitetaan askartelun merkeissä ja liikuntatunneilla lenkkeilemme luonnossa tai pidämme kuntopiirin. Tärkeintä on, että lapsilla säilyy mielenkiinto myös kotiopiskelussa, sillä heillä ei ole nyt mahdollisuutta touhuta kavereiden kanssa.
– Ihan mukavaahan tämä kotona opiskelu on. Ruoka on parasta ja saa itse päättää, mitä syödään. Lisäksi nyt on vähemmän läksyjä ja aamuisin saa nukkua tunnin pidempään, Milla ja Juuso listaavat tyytyväisinä.
Kommentoi Facebookissa