Riskiryhmien kotikaranteenista löydetään myös hyviä puolia – ”Nyt on aikaa siivota, saunoa ja pilkkoa polttopuita”

– Onneksi meillä on Riston kanssa toisemme, sillä moni joutuu läpikäymään tämän kaiken yksin, Terttu Muhonen sanoo.

– Onneksi meillä on Riston kanssa toisemme, sillä moni joutuu läpikäymään tämän kaiken yksin, Terttu Muhonen sanoo. (Kuva Anne Anttila)

Yli 70-vuotiaille suunnattu ohjeistus pysytellä kotona on vaatinut joidenkin kohdalla pientä totuttelua.

KORONAVIRUS Hallituksen antama toimintaohje, jossa yli 70-vuotiaita velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisten ihmisten kanssa, on otettu vastaan hyvin ristiriitaisin tuntein.

”Siellä ne mummot istuvat suurella joukolla kahvilla ja uhmaavat täysillä annettuja koronaohjeita. Kuin kirppuja paimentaisi.” Tällaisilla tunnelmilla aloitettiin parin viikon takainen mummokaranteeni.

Vaikka kyseessä ei ole suoranainen kielto vaan vahva suositus, niin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin asettuminen on herättänyt ikäihmisten keskuudessa monenlaisia tunteita, hämmennyksestä pelkoon.

Suomessa on noin 850 000 yli 70-vuotiasta. Ja koska ikä on koronaviruksen kohdalla hyvin merkittävä riskitekijä, annettu toimintaohje on kyseisen ikäryhmän omaksi parhaaksi.

Terttu ja Risto Muhonen suhtautuvat vakavasti koronavirukseen. – Asuntovaunulla olisi tarkoitus käydä, sillä kausipaikkalaisina meillä on lupa vierailla myös toisessa "kodissamme".
Terttu ja Risto Muhonen suhtautuvat vakavasti koronavirukseen. – Asuntovaunulla olisi tarkoitus käydä, sillä kausipaikkalaisina meillä on lupa vierailla myös toisessa ”kodissamme”. (Kuva Anne Anttila)

”Totellaan ja pestään ikkunoita”

Riskiryhmään kuuluville suositellaan ihmisjoukkojen välttämistä. Toimintaohjeet on otettu vakavasti raahelaisessa Terttu ja Risto Muhosen perheessä.

– Ehdottomasti noudatamme annettuja ohjeita ja pysyttelemme kotona. Ohjeet on tehty meidän parhaaksemme, Terttu Muhonen luonnehtii.

Muhoset suhtautuvat koronavirukseen suurella vakavuudella, mutta kuitenkin rauhallisin mielin.

– Ei tässä auta panikoida. Nyt on tärkeintä keskittyä olennaiseen ja pitää vain itsensä ja läheisensä terveenä, joten esimerkiksi käsihygienia ja hanskojen käyttö on nostettu aivan uudelle tasolle.

Kerrostalossa asuva Muhosen pariskunta sanoo itse hoitavansa apteekki- ja kauppa-asiat rauhalliseen aikaan ja väkijoukkoja vältellen, mutta tarvittaessa apuun rientävät myös perheenjäsenet.

– Pyrimme kuitenkin minimoimaan julkisella paikalla liikkumiset. Ostamme kerralla 2–3 päivän ruoat, mutta lenkillä käymme toki päivittäin. Sen sijaan kaikki vierailut ja juhlat on nyt hyllytetty. Myös sosiaaliseen kanssakäymiseen kuuluva halaaminen on kiellettyjen asioiden listalla. Koronan takia emme pääse katsomaan edes palvelutalossa asuvaa äitiäni. Tämä tuntuu todella ikävälle, Terttu kertoo.

Koronaviruksen seurauksena asetettu poikkeustila on tuonut mukanaan epätodellisen olotilan myös Muhosen perheeseen.

– Suuren tuntemattoman äärellä ei voi muuta kuin noudattaa annettuja ohjeita. Onneksi meillä on Riston kanssa toisemme, sillä moni joutuu läpikäymään tämän kaiken yksin. Olemme myös koti-ihmisiä, joten päivät kuluvat mukavasti perusaskareita tehden. Ja nyt on aikaa myös sellaiselle, jotka ovat odottaneet niin sanottua oikeaa hetkeä. Ikkunat on pian pesty ja seuraavaksi ryhdytään siivoamaan kaappeja, Terttu listaa hymyillen.

Pertti ja Kaisu Vuori pysyttelevät tiukasti kotona. He ovat ulkoistaneet jopa ruokahuollon. – Päivä kerrallaan mennään, mutta jotta mieli pysyy virkeänä, niin arki on täynnä mukavaa tekemistä.
Pertti ja Kaisu Vuori pysyttelevät tiukasti kotona. He ovat ulkoistaneet jopa ruokahuollon. – Päivä kerrallaan mennään, mutta jotta mieli pysyy virkeänä, niin arki on täynnä mukavaa tekemistä. (Kuva Vuorten albumi)

”Pysymme tiukasti kotona”

Myös raahelainen taiteilijapariskunta Pertti ja Kaisu Vuori sanovat ottaneensa annetut suositukset vakavasti.

– Monisairaana ihmisenä ei ole varaa minkäänlaisiin riskeihin. Suljettuamme gallerian päätimme Kaisun kanssa, että nyt pysytään tiukasti kotona. Ystävät ja sukulaiset on valjastettu ruokakuriireiksi ja he hoitavat myös muut tarvittavat asiat. Huolto pelaa paremmin kuin erinomaisesti. Eräänä päivänä ulkoportailta löytyi jopa tuoreita kaloja, Pertti Vuori kehuu.

Pariskunta Vuori asuu omakotitalossa, joten kotoilu ei käy myöskään ajan juoksun kannalta pitkäksi.

– Voi, meillä riittää puuhastelua aamusta pitkälle iltaan. Kaisu on erinomainen kokki ja loihtii päivästä toiseen mitä ihanampia herkkuja. Myös ulkoilu kuuluu päivän ohjelmaan, unohtamatta myöskään käsitöitä ja polttopuiden tekoa. Välillä lämmitämme saunan, grillaamme ja lopuksi pistämme tanssiksi. Ankeina aikoina ei saa huumoriakaan unohtaa, taitelija Vuori selvittää rentoon tyyliinsä.

Taiteilijapariskunta Vuori on tehnyt jopa kyltin varoittamaan koronaviruksesta.
Taiteilijapariskunta Vuori on tehnyt jopa kyltin varoittamaan koronaviruksesta. (Kuva Vuorten albumi)

Lue myös: Suomeen palaavien koronavirustartunnan riskiin tartuttiin viimein – vastassa terveydenhuollon ammattilaisia

Kommentoi Facebookissa