Suomeen palaavien koronavirustartunnan riskiin tartuttiin viimein – vastassa terveydenhuollon ammattilaisia

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan myös lentokenttäbusseissa.

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan myös lentokenttäbusseissa. (Kuva Fotolia)

Lentoasemalla on nyt kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen.

KORONAVIRUS Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita kotiutuslennoilla. Valtioneuvoston viestintäosasto tiedottaa, että koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla ohjataan saapuvia matkustajia toimimaan oikein.

Koronaviruksen johdosta ulkomailta on palaamassa jopa 200 000 suomalaista. Kohu syntyi kun huomattiin, että lähtömaissa karanteenirajoitukset ovat saattaneet olla tiukat, mutta Suomessa esimerkiksi koneesta laskeutuneet matkalaiset on sullottu täysiin lentokenttäbusseihin.

Jatkossa matkailijoita on vastassa terveydenhuollon ammattilaisia ohjaamassa ja neuvomassa ihmisiä henkilökohtaisesti. Suomen Punainen Risti tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa ja ohjaamisessa. Terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Koska saapuvia matkailijoita on paljon, on lentoasemalla kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä. Lentoasemalla Finavia ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti palaavia matkailijoita vähintään yhden metrin turvaväliin.

Matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat, joissa he voivat odottaa ennen rajatarkastukseen siirtymistä. Tämä on tarpeen siksi, että lennoilta saapuvien matkustajien on mahdollista odottaa väljemmin kuin tiiviissä jonossa.

Myös lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan lentokenttäbusseissa, jotka tuovat matkustajat koneesta terminaaliin.

Lennolta saapuvia matkailijoita ohjeistetaan myös kotiin siirtymisessä muun muassa kuulutuksin. Ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rajalla jo karanteeniin määrättyjen henkilöiden on pidättäydyttävä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen käytöstä ja noudatettava saatuja ohjeita.

Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin. Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. Ohjeissa neuvotaan myös pitämään turvaväliä muihin ihmisiin ja välttämään lähikontakteja.

Lue myös: Unohdettiinko koronaviruksen torjunnassa ulkomailta palaavat suomalaiset? – ”Te jätätte yhden suurimmista ovista auki”

Kommentoi Facebookissa