KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kerännyt syyslukukauden 2020 alusta lähtien tietoa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa esiintyneistä koronavirusaltistumisista ja niiden seurauksena varhaiskasvatus- ja kouluympäristössä tapahtuneista jatkotartunnoista. Kouluista kerätyt tiedot koskevat perusopetusta sekä toisen asteen koulutusta.
Kuntien tartunnanjäljitystyötä tekevät yksiköt raportoivat altistumisista suoraan THL:ään. Noin kaksi viikkoa altistumistilanteen jälkeen THL ottaa uudelleen yhteyttä altistumisista raportoineisiin yksiköihin ja kysyy todetuista jatkotartunnoista. Jokaisen tartunnan saaneen henkilön tartunnanlähde pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti.
Epidemian kiihtyessä altistumistilanteet ovat lisääntyneet voimakkaasti, kun tartunnan saaneita henkilöitä on ollut tartuttavuusaikanaan varhaiskasvatuksessa tai koulussa. Varhaiskasvatus- ja kouluympäristöön liittyviä jatkotartuntoja on kuitenkin todettu vain pienellä osalla altistuneista. Tartuntariski koulussa altistumisen jälkeen on siis edelleen selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa.
Kunnat raportoivat 7. joulukuuta mennessä tiedot yhteensä 35 349 henkilöstä, jotka olivat altistuneet varhaiskasvatus- tai kouluympäristössä. Altistuneista 446 eli 1,3 prosenttia oli saanut tartunnan. Jatkotartuntojen määrään on laskettu mukaan myös oireettomat tartunnat. Aikuisten tartunnat olivat suurimmaksi osaksi peräisin varhaiskasvatus- tai kouluyhteisön muilta aikuisilta.
Varhaiskasvatuksesta ja kouluista kerätyt altistumis- ja jatkotartuntatiedot on koottuna THL:n kouluja koskevalle verkkosivustolle. THL päivittää tiedot 1–2 viikon välein.
Lue myös: Suomalaiset kokevat koronan vaikuttaneen elämään myös positiivisesti – piristysruiske ruoanlaittoon
Kommentoi Facebookissa