Kriisipuhelimeen tuli kesällä ennätysmäärä puheluja – vain osaan soitoista pystyttiin vastaamaan

Erityisesti apua haettiin parisuhdehaasteisiin, uupumukseen, opiskeluun ja työelämään liittyvissä ongelmissa.

Erityisesti apua haettiin parisuhdehaasteisiin, uupumukseen, opiskeluun ja työelämään liittyvissä ongelmissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Kriisipuhelin tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua nykyisin neljällä kielellä.

KRIISIPUHELIN MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen soitettiin kesä- ja heinäkuun aikana yli 36 700 kertaa. Vilkkainta oli heinäkuussa, jolloin puheluita tuli lähes 23 000. Tämä on suurin kuukausittainen soittojen määrä 49 vuoteen, eli Kriisipuhelimen kaikkien aikojen ennätys.

– Kesälomien aikana, etenkin heinäkuussa, puheluita tulee huomattavasti enemmän kuin muulloin. Monet apua tarjoavat palvelut ovat kesällä kiinni tai auki vain rajoitetusti. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki vuoden jokaisena päivänä ja yönä, mikä luo huolten keskelle olevalle turvaa. Keskusteluapua on saatavilla kellonajasta riippumatta, arkena ja juhlapäivänä, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä.

Kaikkiin puheluihin ei pystytä resurssisyistä vastaamaan. Tämän vuoden heinäkuussa vastattiin joka viidenteen eli 4 100 soittoon, mikä on 500 puhelua enemmän kuin viime vuonna.

Yleisimpiä keskustelun aiheita Kriisipuhelimessa kesän aikana olivat ihmissuhdeongelmat. Myös arjessa selviytymiseen liittyvät aiheet korostuivat. Erityisesti apua haettiin parisuhdehaasteisiin, uupumukseen, opiskeluun ja työelämään liittyvissä ongelmissa.

Kriisipuhelin ehkäisee myös itsemurhia tarjoamalla keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa oleville. Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Tarve ympärivuorokautiselle puhelinlinjalle on suuri: pelkästään heinäkuussa Kriisipuhelimen ollessa suljettuna soittoja tuli lähes tuhat. Keväällä MIELI ry keräsi lahjoitusvaroja, jotta kesäöiden päivystäjien määrää saatiin lisättyä.

Keväällä toimintansa aloitti myös uusi ruotsinkielinen linja, jonka päivystyksestä vastaa Pohjanmaan kriisikeskus Valo. Nykyään Kriisipuhelin tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 27 päivystyspisteessä ympäri Suomea. Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

  • Kriisipuhelin suomen kielellä 09 2525 0111 on auki vuoden jokainen päivä ja yö, arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00. Verkkosivut: mieli.fi/kriisipuhelin

Lue myös: Syksy ja vuodenvaihde ovat parisuhteen kriisiaikoja – joka kolmas apua hakevista on mies

Kommentoi Facebookissa