Kristiina Mäkelä romahti taas kerran finaalissa – ”Jalat eivät olleet palautuneet”

Kristiina Mäkelä on hallinnut suomalaista kolmiloikkaa jo vuosien ajan.

Kristiina Mäkelä on hallinnut suomalaista kolmiloikkaa jo vuosien ajan. (Kuva AOP)

Kristiina Mäkelä jäi Dohan kolmiloikkafinaalissa viimeiseksi. Finaaliyritysten taso jäi kauaksi hänen karsintahyppyjensä tasosta.

YLEISURHEILU Kristiina Mäkelä oli onnistunut hyvin Dohan MM-kisojen kolmiloikan karsinnassa. Hän loikki tuloksen 14,26, jolla oli karsinnan kuudes.

Loppukilpailussa lauantaina Mäkelä venytti parhaallaan vain 13,99. Hän jäi viimeiseksi eli sijalle 12.

Mäkelän finaalisuoritukset olivat heikkoja. Kaksi muuta suoritusta venyivät mittoihin 13,84 ja 13,74. Kaikki muut finalistit ylittivät 14 metrin haamurajan.

Mäkelä oli ollut finaalissa myös Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa. Silloinkin hän hyppäsi karsinnassa hyvin, mutta finaalisuoritus oli heikompi. Samoin hänelle kävi viime vuoden EM-kisoissa Berliinissä.

– Juoksu ei vaan toiminut, enkä siksi päässyt sellaiseen hyppyasentoon, että siitä olisi voinut jotakin tehdä. Se näkyy rumasti tuloksessa. Tein sitten varmaan kaikki virheet mitä vaan voi ennen lankkua ja niitä ei tuolla enää korjata, Mäkelä harmitteli Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

– Ekassa hypyssä pumppasin lankulla, eli tavallaan en juossut kunnolla lankun yli. Tokassa menin vaakaliitoa enkä päässyt edes kunnolla lankulle, Mäkelä summasi loikkiaan.

Mäkelä laittoi epäonnistumisen palautumisen piikkiin.

– Finaalipaikan ottaminen on tärkeää, koska muuten ei pääse edes yrittämään. Nyt vaan jalat eivät olleet palautuneet karsinnasta, eikä saatu parempaa palkintoa kuten hallissa, jossa tulokset olivat toisin päin, Mäkelä viittasi maaliskuisiin Glasgown EM-hallikisoihin.

Jotain pitäisi varmasti tehdä toisin, jotta palautuminen karsinnasta onnistuisi. 11 muuta finalistia onnistuivat palautumisessa Mäkelää paremmin.

– Hienosti ollaan Tuomaksen (valmentaja Sallinen) kanssa tehty vuosi töitä ja päästiin MM-kisojen finaaliin. Nyt täytyy löytää se, miten tehdään piikkikunto finaalia varten tällaisen karsintarasituksenkin jälkeen, Mäkelä sanoi.

Kultaa kolmiloikassa voitti odotetusti Venezuelan Yulimar Rojas. Hän oli ylivoimainen ykkönen tuloksellaan 15,37.

Karismaattinen Rojas, jolla mittaa on 192 senttiä, on kolmiloikan kirkkain tähti. Hän on voittanut MM-kultaa myös Lontoossa 2017. Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa Rojas oli hopealla.

Hopealle Dohassa loikki Jamaikan Shanieka Ricketts tuloksella 14,92. Rion kisojen olympiavoittaja, Kolumbian Caterina Ibarguen oli kolmas tuloksellaan 14,73.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Keihäässä isoja suomalaispettymyksiä – aiturinaiset hienosti jatkoon

Kommentoi Facebookissa