Kristiina Mäkelän kroppa kovassa finaalikunnossa – mitalisauma silti ohut

Kristiina Mäkelä tositoimissa Eugenen MM-kisoissa. (Kuva Getty Images)

Kristiina Mäkelä on aiemmin alisuorittanut arvokisafinaaleissa. Eugenessa hän venytti karsinnassa ennätyksellään finaaliin ja kunnon perusteella finaalissa on mahdollisuus menestyä.

YLEISURHEILU Kristiina Mäkelä eteni kolmiloikan MM-finaaliin loikittuaan Oregonin Eugenessa ennätystuloksensa 14,48. Pari viikkoa sitten loikkimaansa edellistä ennätystään hän paransi sentillä.

Mäkelä tiesi olevansa huippukunnossa. Aamulla vire ei kuitenkaan tuntunut hyvältä.

– En ollut nukkunut kunnolla. Tunsin huonoa oloa, huimasi. Kolotustakin monessa paikassa. Ilmeisesti se on merkki siitä, että olen kunnossa. Olen tottunut käsittelemään näitä tuntemuksia, Mäkelä sanoi SUL:n tiedotteessa.

Ennen kilpailua Mäkelä kertoi tehneensä vain pienen verryttelyn.

– Huomasin, että kroppani toimii, joten en halunnut ainakaan tyhjentää itseäni. Itse kisahypystä minulle ei jäänyt mitään mieleen, kenties vain se, että juoksu toimii, hän paljasti.

Ennen MM-kisoja Mäkelä kertoi useaan otteeseen etsimästään oikeasta juoksuasennosta, jonka avulla keho on lankulla optimaalisessa tilassa ponnistusta varten. Nyt se näyttää toimivan, joten finaalista hän odottaa hyvää tulosta.

– Ilon kautta ja hymyissä suin. Tärkeintä finaalissa on se, kuinka juoksu kulkee, siitä lähteen myös ponnistus.

Mäkelä on ollut MM-finaalissa aiemmin Dohassa 2019. Silloin hän oli 12:s tuloksella 13,99.

Olympiafinaalissa Mäkelä on ollut mukana kahdesti. Rio de Janeirossa 2016 hän oli 12:s tuloksella 13,95. Tokiossa 2021 Mäkelän sijoitus oli 11:s tuloksen oltua 14,17.

Parastaan Mäkelä ei ole aiemmin saanut arvokisafinaaleissa irti, kun lataus jäi karsintaan. Maanantaina hypättävässä Eugenen MM-finaalissa häneltä on kunnon perusteella syytä odottaa parempaa.

MM-kullasta Mäkelä tuskin taistelee. Maailmanennätysnainen Venezuelan Yulimar Rojas on noin metrin muita edellä. Eugenen karsinnassa Rojas veti puolivauhdilla 14,72 ja oli tuloslistan ykkönen.

Mäkelän osalta mitalitavoite on epätodennäköinen ylipäätään. Hänen pitäisi parantaa ennätystään roimasti.

Senni Salminen ei ruoskinutkaan itseään

Senni Salminen karsiutui kolmiloikkafinaalista. Hän oli 14:s tuloksella 14,21. Finaalipaikka olisi edellyttänyt seitsemän senttiä parempaa tulosta.

Vuosi sitten Tokion olympialaisissa Salminen karsiutui finaalissa niukasti. Silloin mediahaastattelu päättyi itkuun ruman v-sanan kera. Nyt haastattelussa oli toisenlainen meininki.

– Eniten olen iloinen siitä, että olen näinkin fine, enkä ole henkisesti kuolemaisillani kuten vastaavassa tilanteessa olympialaisissa viime kesänä, Salminen summasi olotilansa SUL:n tiedotteen mukaan.

Salminen korostaa, että hän osaa olla nyt armollinen itselleen.

– Tiedän yrittäneeni parhaani, miksi soimaisin itseäni.

Viime vuonna Salminen loikki voimassa olevan Suomen ennätyksen 14,63. Eugenessa finaaliin ennätyksellään loikkinut Kristiina Mäkelä on SE-tuloksesta perässä 15 senttiä.

Ella Junnila purskahti itkuun

Ella Junnila ei päässyt Eugenen MM-kisoissa korkeushypyn finaaliin. Korkeus 190 oli hänelle karsinnassa liikaa.

Junnila oli keväällä kärsinyt jalkavammasta. Hyppyrutiinin puute johti osaltaan vaatimattomaan tulokseen MM-kisoissa.

Yleisradion tv-haastattelussa Junnila purskahti itkuun. Itkuja häneltä kuultiin myös vuosi sitten Tokion olympialaisissa, joissa kohtalona myöskin oli karsiutuminen.

Suomen Urheiluliiton haastattelussa Junnila korosti hyppyrutiinin puutetta.

– Kuten ennen kilpailua sanoin, että fysiikka ei petä. Se on hyvässä lyönnissä, mutta hyppyjen toistettavuus on kysymysmerkki, Junnila sanoi SUL:n tiedotteessa.

Junnilan mukaan kovien kilpailuhyppyjen niukkuus näkyi vaikeutena tehdä hyppyyn pieniä teknisiä muutoksia tai korjauksia.

– Esimerkiksi kun kaarre lähti niin sanotusti purkamaan toiseksi viimeisellä askeleella, se on vaikea yrittää millisekunnissa ajatella, että pidä nyt olkapäätä vähän alhaalla. Tämä oli minulle vasta kauden kolmas kilpailu täydellä vauhdilla. Hypyillä on tapana parantua, kun saa rutiinia alle.

Elokuussa ohjelmassa ovat EM-kisat Münchenissä. Junnila on vakuuttunut, että niissä kisoissa hänellä on paremmat menestymismahdollisuudet.

– Kun hypyt loksahtavat rutiinin kautta kohdalleen, taivas on rajana, kolme vuotta sitten SE-tuloksen 195 ylittänyt Junnila sanoi.

Kaikki Suomen kolme edustajaa hyytyivät karsintaan. Sini Lällä ja Heta Tuuri pudottivat Junnilan tavoin kolmesti 190:stä.

– Ei mitään supersuorittamista eikä myöskään huonoa. Sellaista perustekemistä. Olen tyytyväinen siihen, että oma perustaso on nyt siellä 185:n yläpuolella, Lällä totesi.

Tuuri oli Lällän linjoilla.

– Sellaista perustekemistä. Ei mitään eksponentaalisen hyviä suorituksia, muttei myöskään tullut huonoja. Aika tasaista, Tuuri kertaili.

Korkeushypyn taso on Suomessa joka tapauksessa nosteessa. Tason kasvusta kertoo jo fakta, että kolme suomalaista sai paikan MM-kisoihin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Moukarinaiset Suomen valopilkkuja avauspäivänä – Topi Raitasen kisat pahasti pieleen

Kommentoi Facebookissa