Kritisoitu Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul väistyi tehtävistään

Anna Signeulin komennossa Helmarit edistyi alkuvuoteen 2021 saakka. (Kuva Anders Henrikson)

Anna Signeul väistyy Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan tehtävistä. Marko Saloranta tulee tilalle väliaikaiseksi päävalmentajaksi.

JALKAPALLO Palloliitto vahvisti tiistaiaamuna, ettei Anna Signeul jatka Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana sopimuskautensa loppuun. Palloliiton mukaan asiasta sovittiin Signeulin kanssa yhteisymmärryksessä.

Ruotsalainen Signeul aloitti A-maajoukkueen eli Helmareiden päävalmentajana 2017. Hänen sopimuskautensa olisi päättynyt vuoden lopussa, mutta nyt siis päätettiin, että Signeul väistyy viitisen kuukautta etuajassa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kiittää Signeulia tämän työstä Helmareiden päävalmentajana sekä naisten huippujalkapallon kehittäjänä.

– Signeul johdatti Suomen tavoitteen mukaisesti EM-lopputurnaukseen, toi huippujalkapallon edellyttämän vaatimustason maajoukkueeseen ja edisti voimakkaasti suomalaisten pelaajien etenemistä eurooppalaisiin huippuseuroihin ja sarjoihin. Hän antoi kansainväliset verkostonsa suomalaisen jalkapallon hyödynnettäväksi. Kiitämme Annaa lämpimästi hänen tekemästään arvokkaasta työstä, Lahti sanoo Palloliiton tiedotteessa.

– EM-kisat oli päätös Signeulin johtamalle projektille, ja nyt Palloliitto katsoi, että on hyvä hetki valmistautua tulevaisuuteen ja asettaa uusi suunta. Toivomme Annalle kaikkea parasta jatkoon, Lahti jatkaa.

Signeul itse kiittää suomalaista jalkapalloyhteisöä tuesta ja yhteistyöstä.

– EM-kisoissa meillä oli valtava haaste kuoleman lohkossa, jossa oli mukana kaksi maailman kärkijoukkuetta. Huolimatta haasteista ja kovasta paineesta kisoissa, haluan kiittää pelaajia ja valmennusryhmää sitoutumisesta projektiin ja kaikkensa antamisesta. Olen ylpeä siitä työstä, tuloksista ja naisten A-maajoukkueen resurssien kehittämisestä, jotka yhdessä saavutimme. Toivon Helmareille ja Suomelle kaikkea parasta tulevaisuuteen, Signeul sanoo.

Signeulin komennossa Helmarit edistyi alkuvuoteen 2021 saakka. Hän vei A-maajoukkueen toimintaa paljon eteenpäin nostettuaan vaatimustasoa. Moni Suomen A-maajoukkuepelaaja onnistui saamaan paikan kansainvälisesti kovemmasta sarjasta.

EM-kisapaikan varmistui helmikuussa 2021. Sen jälkeen kehitystä enää tapahtunut. MM-karsinnoissa Helmarit kompuroi, mutta Signeul ei tehnyt pelifilosofiaansa juurikaan muutoksia, eikä kokeillut MM-karsintapeleissä uusia pelaajia.

EM-kisoissa Suomi hävisi kaikki kolme otteluaan. Espanjalta tuli takkiin maalein 1-4, Tanskalta 0-1 ja Saksalta 0-3.

Tappiot eivät tulleet yllätyksinä, kun vastassa oli Euroopan eliittiä. Sen sijaan yllättävää oli, miten vähän Signeul uskalsi ottaa riskejä taktiikan suhteen, tai miten vähän hän luotti vaihtopelaajiinsa.

Kisojen aikana julkisuuteen tuotiin myös kritiikkiä Signeulin johtamismetodeista. Kritiikki oli tarkasti ajoitettu EM-kisoihin, jolloin naisten jalkapallo sai Suomessa paljon julkisuutta.

Väliaikaiseksi päävalmentajaksi Signeulin tilalle Palloliitto on pestannut Marko Salorannan. Hänellä on pitkä kokemus tyttöjen maajoukkueen päävalmentajuudesta.

Salorannan johdolla Helmarit kohtaa syyskuun MM-karsintaotteluissa Irlannin vieraissa ja Ruotsin Tampereella Ratinan stadionilla sekä pelaa mahdollisen MM-jatkokarsinnan loka- ja marraskuussa. Suomen tavoite on edetä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 2023 pelattaviin MM-kisoihin, joskin tavoite ei enää näytä kovinkaan realistiselta.

Palloliitto on käynnistänyt naisten A-maajoukkueen päävalmentajan haun. Prosessin tuloksista tiedotetaan myöhemmin syksyllä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Veikkausliigassa karmea ero kärjen ja jumbon välillä

Kommentoi Facebookissa