KRP kiistää tutkivansa ministeriin liittyvän rikoksen valmistelua – ”Ei kohdistu konkreettista uhkaa”

Sisäministeri Maria Ohisalo ei ole henkeen ja terveyteen kohdistuvan epäillyn uhan kohteena.

Sisäministeri Maria Ohisalo ei ole henkeen ja terveyteen kohdistuvan epäillyn uhan kohteena. (Kuva AOP)

Henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhan kohteena väitettiin olevan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo.

RIKOKSEN VALMISTELU Keskusrikospoliisilla on esitutkinnassa rikoskokonaisuus, jossa tutkitaan muun muassa epäiltyjä ampuma-aserikoksia, ja johon vakavimpana rikosnimikkeenä liittyy epäilty törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Kokonaisuus tuli esiin toisen rikoksen esitutkinnan yhteydessä. Epäilyjen henkilöiden osalta on esitutkinnassa selvinnyt äärioikeistolaista ajattelua. Kokonaisuus on poliisin mukaan vakava ja laaja, ja sitä selvitetään perusteellisesti ja tiiviissä viranomaisyhteistyössä.

MTV Uutisten kokenut rikostoimittaja Pekka Lehtinen kirjoitti perjantaina, että epäillyn törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen kohteina olisivat valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo. Jopa pääministeri Sanna Marin otti Twitterissä kantaa uutisointiin.

”KRP:n tutkinnan kohteena oleva rikosepäily on pysäyttävä ja vakava. Voimaa ja jaksamista @MariaOhisalo ja Raija Toiviainen.”

Asian saaman suuren julkisuuden vuoksi Syyttäjälaitos korjasi julkisuudessa olevia tietoja kuitenkin Twitterissä vielä iltamyöhällä.

”Toisin kuin tänään on uutisoitu, poliisirikosten tutkinnanjohtajalla Heikki Steniuksella ei ole tutkinnassa rikosepäilyä, joka kohdistuisi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen tai sisäministeri Maria Ohisaloon.”

Myös Keskusrikospoliisi lähetti yöllä oikaisevan tiedotteen.

”Julkisuudessa perjantaina mainittuihin henkilöihin ei esitutkinnan perusteella kohdistu konkreettista uhkaa, eivätkä he ole asianomistajina tutkintakokonaisuudessa.”

MTV:n Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä kommentoivat uudessa artikkelissaan, että uutisoinnin taustalla olivat saadut vihjeet.

”Tiedonhankinta tapauksesta oli hankalaa, koska viranomaiset vaikenivat tapauksesta ja uutisen koostaminen koostui osista. Harkinnan jälkeen tietojen julkaisukynnys kuitenkin ylittyi, koska eri lähteiltä saadut tiedot olivat epävarmuustekijöistä huolimatta riittävät pääasian kohdalta. Tämän takia MTV:n uutisessa Ohisaloa ja Toiviaista pidettiin mahdollisina kohteina.”

Uutisoinnissa erehdyttiin yhdistämään kaksi eri tutkintalinjaa. Toisessa linjassa Keskusrikospoliisi tutkii äärioikeistoon liittyviä rikoksia, muun muassa mainittua törkeää henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua, mutta kohteena eivät ole sisäministeri Maria Ohisalo tai valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Toinen poliisirikossyyttäjän tutkima rikos liittyy kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Tähän tutkintaan liittyy helsinkiläinen ylikonstaapeli, jolla on havaittu olleen yhteyksiä äärioikeistolaisiin piireihin. Poliisin tekemäksi epäiltyjen rikosten osalta esitutkintaa johtaa Syyttäjälaitos.

Tutkinnat olivat lähteneet liikkeelle perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Katajaan kohdistuneeseen murhayritykseen liittyen.

Lue myös: Haavisto toimi lainvastaisesti, mutta ei ministerisyytteen arvoisesti – ”Moitittavuutta ei voida pitää vähäisenä”

Kommentoi Facebookissa