Haavisto-tutkinnassa yllättävä paljastus – kikkailtiinko jälleen konsulttipalkkiolla Bernerin malliin?

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Hol-toimien johdosta on jätetty epäluottamuslause eduskunnassa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Hol-toimien johdosta on jätetty epäluottamuslause eduskunnassa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Ulkoministeri Pekka Haaviston salaisesta toimeksiannosta maksettiin konsultille aavistuksen alle 60 000 euroa.

AL-HOL Ulkoministeri Pekka Haavisto on ollut viime päivät kiirastulessa. Perustuslakivaliokunta katsoi mietinnössään, että Haavisto toimi lainvastaisesti yrittäessään siirtää syrjään al-Holin leirissä olevien Isis-terroristien suomalaisten puolisoiden ja lasten palautusasioissa erilaisen näkemyksen omanneen konsulipäällikkö Pasi Tuomisen.

Valiokunta katsoi, että Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä, mutta ei kuitenkaan sellaisena, joka olisi edellyttänyt ministerisyytteen nostamista. Eduskunnassa käytiin täysistunnossa keskustelua ministerivastuuasiasta ja Haavisto totesi omassa puheenvuorossaan ottavansa moitteet vastaan ulkoministeriön virkajärjestelyihin liittyvistä kysymyksistä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti keskustelussa epäluottamuslauseen ministeri Haavistolle.​ Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä teki puolestaan ehdotuksen, ettei syytettä ministeriä vastaan nost​​ettaisi. A​sian käsittely keskeytettiin ja sitä jatketaan äänestyksin ensi viikolla.​ ​​

Perustuslakivaliokunnassa käsitelty aineisto avaa myös al-Holin suomalaisten palauttamissuunnitelmien taustaa. Verkkouutiset uutisoi ensimmäisenä, että asiakirjojen mukaan Haavisto antoi heinäkuun 23. päivänä 2019 suulliseksi ja salaiseksi katsotun toimeksiannon hollantilaiselle Dialogue Advisory Groupille sekä eläkkeellä olevalle diplomaatti Ilkka Uusitalolle.

Juttuvinkki: Berner kikkaili taas konsulttipalkkioilla – sensuroidut selvitykset sisältävät tylyjä arvioita

DAG:lla oli virallinen ulkoministeriön toimeksianto Syyrian rauhanprosessin selvittämiseksi, mutta siihen ei kuulunut suomalaisten kotiuttamisen selvittäminen. Syyriaan tehdyillä matkoilla kävi kuitenkin ilmi, että kurdiviranomaiset eivät halunneet käyttää asiassa välikäsiä kuten DAG, vaan hoitaa asioita suoraan Suomen valtionhallinnon kanssa.

DAG laskutti palveluksistaan kolmella eri laskulla, tiedot löytyvät valtionhallinnon julkisten hankintojen listauksesta. Syyskuun 13. päivälle 2019 kirjatun laskun summa oli 29 950 euroa, 23.10.2019 laskutettiin 23 980 euroa, joulukuun 31. päivälle kirjattiin 6 020 euron lasku. DAG laskutti näin asiantuntija- ja tutkimuspalveluista yhteensä 59 950 euroa.

Juttuvinkki: Taas epäily kähminnästä – Bernerin konsultit laskuttivat ”sattumalta” samat summat

Vain aavistuksen alle 60 000 euron oleva yhteissumma herättää huomiota kun muistetaan, kuinka silloisen liikenneministeri Anne Bernerin ajamassa hankkeessa lukuisat konsulttiyhtiöt laskuttivat jokainen kuin sattumalta aavistuksen alle 30 000 euron olevan summan. Se oli julkisten hankintojen kansallinen kynnysarvo vuonna 2016, ja summan ylittävät hankinnat olisi pitänyt kilpailuttaa.

Uudet hankintalait tulivat voimaan 1.1.2017 ja niiden myötä tavaroiden ja palveluiden hankintojen kansallinen kynnysarvo nousi 60 000 euroon. Päivän Lehti ennakoi tuolloin tulevaa:

”Ei tarvitse olla suuri ennustaja aavistaakseen, että tulevissa selvityksissä yleisin konsulttien laskuttama veloitus tulee olemaan 59 990 euroa.”

Juttuvinkki: Konsulttipalkkiot junailtiin juuri ja juuri alle kilpailutusrajan – ministeri Lintilä haluaa uuden selvityksen

Liikenneministeriö tilasikin kilpailutusrajan noustua konsultilta rautatieliikenteeseen liittyvän selvityksen 59 400 eurolla. Työ- ja elinkeinoministeriön alainen Business Finland maksoi puolestaan vuoden mittaisesta sopimuksesta 59 999 euroa lahjusrikoksesta tuomitun henkilön edustamalle yrityskiihdyttämölle, lisäksi toiselta taholta tilattiin 59 900 eurolla kevyeksi kuvattu raportti.

Summat olivat aavistuksen alle 60 000 euron kilpailutusrajan, kuten nyt paljastuneessa toimeksiannossa. Ymmärrettävästi asiassa herää varteenotettava epäilys siitä, että konsulteille on sovittu maksettavan juuri ja juuri rajan alittava summa.

Lue myös: Haavisto toimi lainvastaisesti, mutta ei ministerisyytteen arvoisesti – ”Moitittavuutta ei voida pitää vähäisenä”

Kommentoi Facebookissa