Kuhmossa soi kesällä illuusioiden taide – ”Siirrä silmät ja korvat pois älylaitteista”

Sellisti Hyoung Joon Jo ja viulisti Soo-Hyun Park esiintyvät myös Kuhmossa.

Sellisti Hyoung Joon Jo ja viulisti Soo-Hyun Park esiintyvät myös Kuhmossa. (Kuva Stefan Bremer)

Kesän maineikas säveltäjävieras on argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov.

FESTIVAALI Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali soi Kuhmossa tulevana kesänä jo 51. kerran. Kahden viikon aikana tarjotaan tuttuun tapaan sekä kamarimusiikin klassikoita että yllättäviä erikoisuuksia. Kuhmon Kamarimusiikissa kuullaan 70 konserttia noin 150 muusikon voimin.

Kuhmon Kamarimusiikin teemana on Illuusion taide, ja joka päivällä on oma kiehtova otsikkonsa kuten Tiedon puu, Sankarin matka, Ajaton kello ja Kadotettujen sielujen kuja. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn muistuttaa, että ”tänä uskottavien valeuutisten aikana” musiikin illuusiot voivat tarjota ulospääsyn uutishälystä.

– Siirrä silmät ja korvat pois älylaitteista ja tule kanssamme kahden viikon musiikilliselle puhdistuskuurille, Mendelssohn kehottaa.

Mendelssohnin suunnittelema ohjelma sisältää suosittuja kamarimusiikkiteoksia Forelli-kvintetosta lähtien, mutta esillä on myös Suomessa harvoin kuultuja mestariteoksia. Yksi aiheetta vähälle huomiolle jääneistä merkittävistä säveltäjistä on Mieczysław Weinberg. Puolasta maailmansodan syttyessä Neuvostoliittoon muuttanut säveltäjä loi laajan ja laadukkaan tuotannon, josta Kuhmossa kuullaan useita jousikvartettoja Danel-kvartetin soittamana.

Kesän pääsäveltäjävieraana on argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov, joka on musiikissaan yhdistänyt kiinnostavasti tango nuevoa, juutalaista perinnettä ja uuden musiikin elementtejä. Osvaldo Golijovin musiikkia kuullaan koko festivaalin ajan, ja hän itse esittelee sävellyksiään ensimmäisen viikon perjantaina.

Kesän muusikkovieraissa on monta kamarimusiikkiyleisön tuttua suosikkia kuten pianistit Nino Gvetadze ja Natacha Kudritskaya, viulistit Nikita Boriso-Glebsky, Sergey Malov ja Daniel Rowland, sellistit Trey Lee ja Senja Rummukainen sekä bandoneonin taituri Marcelo Nisinman.

Kahdeksan Kuhmossa vierailevan yhtyeen joukossa ovat muiden muassa Storioni-trio ja taidokas ruotsalainen lauluyhtye Ensemble Åtta. Uusia tuttavuuksia ovat muun muassa sellisti Boris Andrianov, huilisti Filippo Mazzolli ja Cremona-kvartetti.

Festivaali alkaa sunnuntaina 12.7. Lentiiran kirkossa Bachilla ja päättyy lauantaina 25.7. Kuhmo-talossa tanssillisiin tunnelmiin. Päivittäin on tarjolla keskimäärin viisi konserttia. Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki tukevat festivaalia avustuksin samoin, myös yritykset ovat yhteistyökumppaneita.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian nuorten koulutuksia ja esiintymisiä sekä Helsingissä toimiva Italian kulttuuri-instituutti Cremona-kvartetin osallistumista festivaalille.

Lue myös: Museokortti-käynnit ovat hurjassa kasvussa – katso TOP 10 museokohteet

Kommentoi Facebookissa