Kun USA:n presidentin leski tuli Napapiirille – maja tehtiin viikossa Ounasjoen uiton hirsistä

Maja rakennettiin pikavauhtia, jotta kunniavieras voitiin tuoda suoraan Rovaniemen lentokentältä Napapiirille.

Maja rakennettiin pikavauhtia, jotta kunniavieras voitiin tuoda suoraan Rovaniemen lentokentältä Napapiirille. (Kuva Rovaniemen Kehitys)

Koko Napapiirin matkailun aloittanut Rooseveltin maja remontoidaan täysin kesän aikana.

RAKENNUS Vanha Napapiirin maja eli niin sanottu Rooseveltin maja pystytettiin Napapiirille sen kunniaksi, että ihmisoikeusaktivisti ja vuonna 1945 kuolleen Yhdysvaltain presidentin Franklin Rooseveltin leski Eleanor Roosevelt vieraili Rovaniemen Napapiirillä kesällä 1950.

Tapaus oli tärkeä koko Rovaniemen matkailun kannalta, sillä majasta tuli ensimmäinen vetonaula, joka sai yhä useamman vieraan pysähtymään, ostamaan jonkin matkamuiston ja lähettämään välttämättömän tervehdyksensä kotiin napapiirin erikoisleimalla varustetulla postikortilla.

Maja, jonka rakentamiselle jäi aikaa vain reilu viikko, tehtiin urakalla suoraan Ounasjoen uitosta nostetuista hirsistä. Majan sisällä oleva takka on tyypillistä Ferdinand Salokankaan muotokieltä. Rakennus on suojeltu asemakaavassa.

– Työ aloitettiin aamulla klo 6 ja jatkettiin yöhön klo 24. Miehet asuivat lähellä työmaata teltassa ja olihan työmaalla Kemiyhtiön kokki, joka keitti ruokaa ja kahvia, jotka melkein seisaaltaan syötiin ja juotiin. Ei ollut pidempiä ruoka- tai kahvitaukoja, muistelee rakentamisesta vastannut rakennusmestari Yrjö Kamunen, jonka tytär on toimittanut muisteluksen Lapin Maakuntamuseolle.

Napapiirin maja rakennettiin pikavauhtia, jotta kunniavieras Roosevelt voitiin tuoda suoraan Rovaniemen lentokentältä Napapiirille. Rouva Roosevelt oli myös ensimmäinen, joka sai napapiirin erikoisleiman korttiinsa. Kortin hän lähetti silloiselle Yhdysvaltain presidentille Harry S. Trumanille.

Lue myös: Muukalaislegioona, Meksiko, USA – kuolleeksi julistetun jääkärin värikäs tie talvisotaan

Kommentoi Facebookissa