Kunta-alan lakko sulkee kouluja ja päiväkoteja kymmenessä kaupungissa – lakossa yli 81000 työntekijää

Lakon seurauksena muun muassa kunnalliset koulut ja päiväkodit ovat viikon lakossa. (Kuvituskuva Fotolia)

Töistä on jäämässä pois jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

LAKKO Laaja kunta-alan lakko alkoi 3.5. kymmenessä kaupungissa, mukana ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry.

Samaan aikaan 3.–9. toukokuuta lakossa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa. Töistä on jäämässä pois jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Lakkojen tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja. Lakot tuntuvat laajalti kaupunkien palveluissa muun muassa opetuksessa ja päivähoidossa, sosiaalipalveluissa, terveydenhoidossa, teknisissä palveluissa ja hallinnossa.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu. Lakkojen ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

JUKO:n hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottavat, että tavoitteena on edelleen vähintään kahden prosentin yleiskorotus tälle vuodelle.

– Aivan ehdottomasti tarvitsemme lisäksi monivuotisen palkkaohjelman korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Luukkainen painottaa.

– Monilla aiemmilla neuvottelukierroksilla julkisen sektorin palkansaajat ovat joutuneet tyytymään äärimaltillisiin, jopa nollakorotuksiin.

Sopimusneuvotteluita vetävän sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen ilmoitti viime perjantaina, ettei lautakunnalla ollut mahdollisuutta antaa vielä sovintoehdotusta. Osapuolet olivat erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisen osalta liian kaukana toisistaan.

Lakon seurauksena muun muassa kunnalliset koulut ja päiväkodit ovat viikon lakossa. Helsingissä ja Tampereella on lakossa myös 17 yksityiskoulua, lakon piiriin kuuluvat myös päiväkodin johtajat ja rehtorit.

Lakko vaikuttaa lisäksi muun muassa kirjastojen ja museoiden toimintaan. Vaikutuksia saattaa olla myös sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lue myös: Hanhikivi 1 -ydinvoimalan työt päättyvät – Fennovoima irtisanoi sopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa

Kommentoi Facebookissa